Поділитись:

Виїзд чоловіків за кордон: президент відповів на петицію (відео)

Субота, 11 червня 2022, 20:11
Виїзд чоловіків за кордон: президент відповів на петицію (відео)

Президент України Володимир Зеленський 10 червня відповів на петицію з проханням дозволити чоловікам призовного віку виїжджати з України під час дії воєнного стану.

Президент нагадав, що, відповідно до ст. 17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності держави – справа всього українського народу; згідно зі ст. 65 Основного Закону, захист Батьківщини, незалежності і територіальної цілісності України є обов'язком громадян України, а згідно зі ст. 33 Конституції, кожен, хто законно перебуває на території України, може вільно її покинути, за винятком обмежень, установлених законом. Зокрема, це право може бути обмежено в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Указ про воєнний стан, який ввели 24 лютого, передбачає, що під час його дії конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені, зокрема, ст. 33 Конституції України, може бути обмежено, зазначив Зеленський.

«Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану», – ідеться у відповіді.

Президент нагадав, що, відповідно до закону «Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України», правила перетину кордону громадянами України встановлює Кабмін, зокрема, і на період дії воєнного стану.

«Стосовно порушеного у петиції питання про запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців зазначаю, що організаційне керівництво мобілізацією в Україні, відповідно до закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», здійснюється Кабінетом Міністрів України, який, зокрема, визначає порядок проведення заходів мобілізації у державі», – написав глава держави.

Зеленський заявив, що попросив прем'єр-міністра Дениса Шмигаля комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання і виявлення можливих правопорушень, пов’язаних із корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, що на Волині запускають пілотний проєкт з розширення обсягу прикордонного руху в пункті пропуску «Устилуг-Зосін», аби розвантажити окремі пункти пропуску на українсько-польському кордоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
11 квітня 2024
06 квітня 2024
05 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
22 березня 2024
18 березня 2024