Експерт заявив, що українська ППО може збивати літаки ще до запуску ракет

Четвер, 09 червня 2022, 04:42

Не варто очікувати на те, що зменшиться кількість ворожих ракетних ударів по Україні, натомість варто намагатися збивати російські літаки, які несуть ці ракети. В українських систем протиповітряної оборони є така технічна можливість, необхідне лише політичне рішення від президента. Так, українські засоби ППО можуть запускати ракети по літаках щонайменше на 100 км у глибину росії, Білорусі та на таку ж глибину в акваторії Чорного моря.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов, пише ТСН.

"Не варто на це очікувати (зменшення кількості ракетних ударів – ред.). Те, що кількість ракетних ударів крилатими ракетами "Калібр" може зменшитися, – так, ми це спостерігаємо. Але бачите, в рф дуже великий запас старих радянських і вони просто міняють номенклатуру. Закінчуються "Калібри" ­– вони дістають "Точка-У", ракети повітряного базування", – пояснив експерт.

На його думку, Україні варто спробувати збивати ворожі літаки, що несуть ракети.

"На мій погляд, тут треба просто ухвалювати рішення на рівні верховного головнокомандувача у плані того, що все-таки треба переходити хоча б до спроб ураження цих літаків, які несуть ракети. Зрозуміло, що ми не дістанемо Ту-95, який запускає ракети з акваторії Каспійського моря, це для нас дуже далеко. Але ті, які запускаються з літаків з ближніх дистанцій, особливо від нашого кордону, то, я думаю, що все-таки треба відповідати. Інакше це не припиниться ніколи", – розповів Жданов.

Він запевнив, що в України є необхідна для цього технічна можливість.

"Технічна можливість є. У наших засобів ППО щонайменше на 100 км у глибину росії та Білорусі, і на таку ж глибину в акваторії Чорного моря можуть пускати ці ракети по літаках. Можливо, є сенс не стільки дістати їх, щоб збити, а хоча б продемонструвати свої наміри – що ми відповідатимемо, і що ми намагатимемося збивати ці літаки. Але для цього потрібне політичне рішення від президента", – зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: