Поділитись:

Усі іноземці, які воюють за Україну, є військовослужбовцями ЗСУ, – Генштаб

Середа, 08 червня 2022, 17:35
Усі іноземці, які воюють за Україну, є військовослужбовцями ЗСУ, – Генштаб

Фото ілюстративне

У Генеральному штабі ЗСУ заявили, що усі іноземці, які воюють на боці України, є військовослужбовцями Збройних сил, і на них поширюється дія Женевської конвенції.

Заяву щодо статусу іноземних громадян та осіб без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі ЗСУ, опублікували на фейсбук-сторінці Генерального штабу ЗС України.

«Всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Сил України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" 1992 року.

Відповідні особи є військовослужбовцями Збройних Сил України на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога», – йдеться у заяві.

У Генштабі зауважили, що Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. А недотримання визнаних норм міжнародного гуманітарного права  є серйозним порушенням Конвенції.

Нагадаємо: наприкінці лютого Володимир Зеленський заявив про формування нового підрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноземців, готових разом з українцями дати відсіч російським окупантам.Володимир Зеленський заявив про формування нового підрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноземців, готових разом з українцями дати відсіч російським окупантам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів