Поділитись:

Джонсон пропонує Україні альтернативний альянс замість вступу до ЄС, – ЗМІ

П'ятниця, 27 травня 2022, 16:09

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон має намір створити окремий альянс на противагу ЄС з держав, які ревно ставляться до свого суверенітету і бачать у російській федерації національну загрозу.

Про це йдеться у матеріалі італійського видання Corriere della sera, інформує УНІАН.

За даними журналістів, британський прем'єр «плете свою павутину вже понад місяць». Джонсон пропонує нову систему політичних, економічних і воєнних союзів – альтернативу ЄС, що об'єднає країни, які наразі не довіряють Брюсселю і окремо – позиції Німеччини щодо російської агресії.

Свою ідею Джонсон представив Володимиру Зеленському у Києві 9 квітня, пише видання. 

До цього альянсу Британія хоче залучити Україну, Польщу, Естонію, Латвію і Литву, а також, можливо, Туреччину на пізнішому етапі. 

Українська влада, зі свого боку, не зайняла ще конкретної позиції щодо ініціативи Лондона, але й не відкинула.

Наразі Зеленський чекає європейського саміту 23 червня, коли вирішуватиметься доля кандидатства України у ЄС. Журналісти пишуть, що у разі негативної відповіді президент України може серйозно поставитися до альтернативи Джонсона. 

Проте видання припускає, що чутки щодо альянсу Британії навмисне поширюють, щоб натиснути на західний політикум. Також ЗМІ сумніваються у життєздатності самого цього альянсу, оскільки у Британії немає можливостей фінансової підтримки України. Також невідомо, чи захочуть до нього долучитися Польща і країни Балтії, в іншому випадку це може скомпрометувати їхні відносини з Брюсселем.

Нагадаємо: троє законодавців від правлячих у Британії консерваторів відмовилися від підтримки прем'єр-міністра Бориса Джонсона після оприлюднення доповіді, яка детально описує серію алкогольних вечірок в офісі прем’єра, які порушили правила локдауну COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
23 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
09 лютого 2024
19 січня 2024