Поділитись:

В Україні запустили телеграм-бот «Архів війни»

Четвер, 26 травня 2022, 01:49
В Україні запустили телеграм-бот «Архів війни»

Громадська організація «Докудейз» запустила Telegram-бот «Архів війни» – це інструмент протидії ворожим діям проти України в інформаційному, мистецькому та правовому полі.

Про запуск повідомили на сайті ГО, передає Суспільне.

Роботу Docudays почала в березні, коли проєкт мав назву «Енциклопедія війни». Коли після запуску члени команди отримали 19 годин відеосвідченнь, а також знайшли партнерів серед правозахисних організацій, що займаються збором відео та готують позови проти воєнних злочинців з рф – було прийнято рішення розширити межі проєкту та змінити назву на "Архів війни".

Отримати доступ до бота можна тут.

У телеграм-бот можна завантажити відео- та аудіоматеріали, які документують:

  •     життя та побут під час війни;
  •     опір цивільного населення агресору;
  •     евакуацію, перебування в бомбосховищах;
  •     руйнування майна, насилля та інші злочини, здійснені російською армією на території України;
  •     будь-які інші матеріали, відзняті під час війни, які видаються важливими.

Завантажити можна як власні матеріали, так й інших людей. Організатори гарантують анонімність усім учасникам ініціативи. Також вони стверджують, що архів побудований згідно з міжнародними стандартами використання матеріалів, тож його зможе використати Міжнародний кримінальний суд, а доступ до архіву можна буде отримати за запитом та після проходження верифікації.

Міністерство культури та інформаційної політики теж збирає свідчення руйнувань об’єктів культурної спадщини, здійснених російськими окупантами на території України. Зробити це можна за допомогою спеціального сайту. Доступні для відкритого використання дані публікуватимуть на порталі. Надані верифіковані матеріали потім можуть передати до Міжнародного кримінального суду в Гаазі для проведення слідчих дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів