Поділитись:

«Іскандери» в Білорусі можуть загрожувати не тільки Україні, а й Польщі, – журналіст

Середа, 25 травня 2022, 13:35
«Іскандери» в Білорусі можуть загрожувати не тільки Україні, а й Польщі, – журналіст

На території Брестської області у Білорусі розташували дивізіон ОТРК «Іскандер-М» – це 50 кілометрів від державного кордону України. Проте тут є одна важлива деталь: Брестська область межує не лише з Україною, а й з Польщею. А це вже створює інтригу, на кого, власне, спрямовані ці «Іскандери». 

Про це розповів журналіст Олексій Бурлаков в ефірі єдиного телемарафону. 

«Іскандери» в Білорусі можуть загрожувати не тільки Україні, а й Польщі, – журналіст

Водночас інтрига підкріплюється й тим, що в Білорусі з'явилися ще дві безпілотні зони. За законодавством Білорусі безпілотні зони створюються або над військовими частинами, секретними об'єктами, або в прикордонних районах. Ці дві безпілотні зони були створені там, де накопичувалася техніка в Білорусі: біля кордонів Литви й Польщі. 

«Себто оця думка про те, що Білорусь може воювати з Польщею або з країнами Балтії такою історією підтримується», – наголосив журналіст. 

До того ж він звернув увагу на третій етап підготовки сил реагування Білорусі.

«Так, армія Білорусі не дуже велика за чисельністю, але ми не знаємо, скільки росіян туди приїхало і беруть участь у тих навчаннях. Є ще один цікавий момент: Збройні сили Білорусі оголосили тендер на закупівлю жетонів, які видаються військовим-контрактникам і офіцерам запасу для розпізнавання особистості. Є теорія, що це все закуповується, щоби можна було розпізнати вбитих. І ця теорія може підкріпитися, якщо Білорусь раптом вирішить перейти кордон з Україною», – розповів Олексій Бурлаков. 

Але й тут є «але». Закуповують 20 тисяч жетонів, а в Білорусі є близько шести тисяч контрактників. Приблизно тисячу контрактників вони наймають щороку. 

Щодо Лукашенка, то він доволі багато часу говорить контраверсійні речі. Для самих білорусів це має ще більш дикий вигляд.

«Але, по-перше, як кажуть багато джерел, лукашенко приїхав на зустріч із путіним, яка відбулася днями. З путіним він так і не зустрівся, але ця зустріч була записана нібито заздалегідь. Про те, що зустрічі з путіним, які відбуваються, записані заздалегідь, свідчить запис розмов з одним із губернаторів, який розповідав, як його регіон готується до Універсіади, яка мала відбутися наприкінці квітня. Але відбулася ледь не наприкінці травня. Отож, ці інсайди, які лунають з російських джерел, подеколи підтверджуються. Наразі путін або відходить від операції, або йому роблять операцію. І під цю історію заготовлено багато «консерви (заготовки відео-, фото- чи аудіоматеріалів)», – пояснив журналіст. 

З його слів, лукашенко має розуміти, що путін може не пережити наступний рік або, як каже ексочільник британської розвідки, може втратити владу наступного року навіть не помираючи. 

«Мені здається, що лукашенко наразі вичікує, як буде далі, адже йому треба жити. І, найімовірніше, він хоче жити в Білорусі й керувати цією країною. Тому ці навчання можуть бути відволікаючим маневром, і це теж буде на руку і росії, і Білорусі. А можуть бути елементами спротиву тиску путіна. Виходить, що лукашенко в цій грі вирішує ледь не більше, аніж путін», – завершив Олексій Бурлаков. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів