Поділитись:

Через санкції картину з Іваном Грозним не повернуть до експозиції Третьяковки у росії

Середа, 25 травня 2022, 02:34
Через санкції картину з Іваном Грозним не повернуть до експозиції Третьяковки у росії

Третьяковська галерея не може повернути до експозиції картину художника Іллі Рєпіна «Іван Грозний і його син Іван» після реставрації, бо необхідне для захисту антивандальне скло виготовляється за кордоном. У росії такого немає.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

«Зараз триває дуже серйозний, складний процес, нам необхідно знайти засоби для виготовлення спеціальної капсули з антивідблисковим, антивандальним куленепробивним склом такого розміру, як полотно. Зараз це досить складний процес, тому що тут ми не можемо піти шляхом імпортозаміщення, це скло виробляється лише в Італії та Японії», – сказала на пресконференції генеральна директорка галереї Зельфіра Трегулова.

Головна зберігачка Третьяковської галереї Тетяна Городкова стверджує, що проєкт капсули підготовлено й виробник нібито вже дав згоду на її виробництво.

«Якщо не цього року, може, на початку наступного, я сподіваюся, ми запросимо вас і представимо картину "Іван Грозний та його син Іван" під антивідблисковим, антивандальним склом», — додала вона.

Полотно показали журналістам і знову помістили у сховище.

Картина Іллі Рєпіна «Іван Грозний та син його Іван 16 листопада 1581 року» була серйозно пошкоджена у 2018 році. Росіянин Ігор Подпорін розбив металевою огорожею скло картини та пошкодив її. Полотно виявилося розірваним у трьох місцях, постраждала авторська рама. Свій вчинок Подпорін пояснив тим, що «обурився змістом картини», «бо в картині все брехня».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів