Поділитись:

Парламент може збільшити ставку військового збору, – голова комітету ВРУ Данило Гетманцев

Вівторок, 24 травня 2022, 20:47
Парламент може збільшити ставку військового збору, – голова комітету ВРУ Данило Гетманцев

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики розповів Фокусу про три актуальні податкові ініціативи влади.

Данило Гетманцев, голова податкового парламентського комітету, нагадав про законопроєкт про збільшення військового збору з 1,5% до 3%, який він нещодавно подав до Верховної Ради. За його оцінкою, цей крок призведе до збільшення надходжень до держбюджету на $1 млрд. Йдеться про законопроєкт №7311, опублікований на сайті Верховної Ради України наприкінці квітня 2022 року. Уточнимо, військовий збір стягується з доходів українських громадян із 2014 року для фінансування оборонних витрат.

По-друге, Гетманцев повідомив, що зараз готується поновлення оподаткування імпортних товарів, із кінця березня 2022 року звільнених від ввізного мита та ПДВ.

"Це рішення ухвалюється на вимогу вітчизняного бізнесу, продукція якого у зв'язку з новацією березня 2022 року [закон 2142-IX] стала дорожчою за імпорт. У березні ми йшли на подібний крок, щоб запобігти дефіциту, що нам вдалося. Тепер перед нами стоїть інше завдання", – пояснює Гетманцев. Тобто коригування раніше введених пільг для імпортерів має підвищити конкурентоспроможність українських виробників та збільшити збори податків.

По-третє, Данило Гетманцев повідомив, що з червня 2022 року в Україні відновлять відшкодування ПДВ та роботу системи електронного адміністрування ПДВ. За його оцінкою цей крок позитивно вплине на надходження до держбюджету та розвитку економіки загалом.

Відшкодування ПДВ було зупинено в Україні від початку березня 2022 року на тлі російського вторгнення. Законопроєкт №7360, підтриманий парламентом 12 травня, відновлює відшкодування ПДВ з бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів