В'ятрович в Луцьку презентував свою книгу про Волинську трагедію (фото)

Вівторок, 29 листопада 2016, 16:25

Презентація книги Володимира В'ятровича в луцькій книгарні «Є»

Український науковець-історик і публіцист Володимир В'ятрович представив у Луцьку свою нову книгу під назвою "За лаштунками Волині-43".

Презентація науково-популярної праці, яка висвітлює українсько-польський конфлікт відбулася в книгарні "Є" 29 листопада.

Як розповів історик, джерелами, які лягли в основу книги, є колекція документів Миколи Лебедя з архіву Українського наукового інституту Гарвардського університету, а також документи з архіву Служби безпеки України.

Гості мали численну кількість запитань до науковця. Іноді навіть доходило до дискусії

Володимир В'ятрович зауважив, що темою українсько-польських відносин займається вже близько 20 років.

"В 2010-2012 роках мав унікальну можливість попрацювати з дуже цікавими документами з колекції Миколи Лебедя. За результатами цієї роботи я опублікував спочатку наукову монографію, яка називається "Українсько-польська війна", – розповідає історик.

Цього року, каже науковець, зважаючи на актуалізацію цієї теми, до нього звернулися видавці з проханням зробити науково-популярний формат цієї книжки.

У книзі "За лаштунками Волині-43" автор описує події до 1939 року, починаючи з XX століття і до наших днів. "Оскільки ця тема зараз є політично актуальною в дискусіях між українцями і поляками", – пояснює він.

"Перший розділ книжки називається "Чому ця книжка не лише про Волинь". Книжка про те, що звужувати весь польсько-український конфлікт географічно тільки до Волині і хронологічно тільки до 1943 року – неправильно. Це стає на заваді розуміння того, що справді сталося між українцями і поляками", – тлумачить науковець суть своєї книги.

Володимир В'ятрович зауважує позитивну тенденцію в українському суспільстві, яке починає розуміти, що українсько-польський конфлікт – це проблема всієї України.

Книга «За лаштунками Волині-43»

"Вперше книгу презентував в Харкові. Ще донедавна говорити там про українсько-польський конфлікт в роки Другої світової війни було дуже важко. Харків'янам було нецікаво. Вони казали, що це ваші проблеми", – розповідає історик.

"Зараз інша ситуація. Є розуміння, що ця проблема є невід'ємним елементом нашої історії. Кожен українець, незалежно чи він в Харкові, чи в Луцьку, повинен знати свою історію", – наголошує він.

Представник Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук, яка ініціювала зустріч з Володимиром В'ятровичем у Луцьку, зауважує, що дуже мало українців насправді знають свою історію.

"Тільки 8 % українців знають про те, що відбувалося в часи війни на Волині і поза її межами. Йдеться про польсько-український конфлікт. А 15 % лише щось чули. В Польщі 69 % поляків думають, що вони знають все про ці події", – порівнює пані Леся.

На її думку, прочитання презентованої книги дозволить українцям стати компетентними в темі, щоб дискутувати з поляками на рівних.

"Це дуже важливо. Тому що нас багато безпідставно звинувачують, а ми, на жаль, дуже мало знаємо про це", – зауважує Леся Бондарук.