Поділитись:

На території окупованих росією земель планують примусово призивати жінок

Неділя, 15 травня 2022, 19:29
На території окупованих росією земель планують примусово призивати жінок

росія здійснює на тимчасово окупованих українських територіях приховану мобілізацію, а до лав збройних сил рф планують призивати жінок.

Про це в телеграмі сповістила Уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова.

«Зокрема, такі заходи розпочалися в тимчасово окупованому Криму, де багато громадян під час призову відмовляться воювати проти української армії та здаються в полон ЗСУ», – уточнила вона.

За її даними, усіх чоловіків у віці до 60 років, які прописані у місті Саки та Сакському районі, у період із 16 по 20 травня 2022 року викликають до військкомату для проведення звірки.

«У свою чергу, в ОРЛО в рамках мобілізації окупанти поінформували керівництво підприємств про те, що необхідно провести «звірку даних» жінок віком від 18 до 45 років, які мають такі спеціальності: бухгалтер, кухар, медсестра, лаборант, водій, машиніст, прибиральник», – зазначила уповноважена.

За словами Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, примусову мобілізацію забороняє міжнародне гуманітарне право, а статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни загарбницькій державі забороняється змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або загарбницької держави служити у її збройних чи допоміжних силах.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати цей факт порушення рф прав людини в Україні», – уточнила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів