Поділитись:

Декомунізація: Ткаченко закликає не зносити пам'ятники бездумно

Четвер, 12 травня 2022, 14:50
Декомунізація: Ткаченко закликає не зносити пам'ятники бездумно

Процес декомунізації, який пожвавився в Україні на тлі війни з РФ, не має відбуватися стихійно та бездумно.

Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Мати комуністичні та російські елементи в нашому просторі, коли СРСР та Росія свідомо знищувала українців та українську державність – дійсно неприпустимо. Але маємо цей процес не робити стихійним та не займатися перейменуванням та знищенням памʼяток бездумно», – наголосив очільник МКІП.

Він зауважив, що після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну процес декомунізації пожвавився і подекуди проходить із «надвеликим завзяттям».

«Очевидно, що українці не хочуть ототожнювати свої міста та села з окупантськими діячами та подвигами», – підкреслив глава Мінкульту.

Задля забезпечення процесу декомунізації цивілізованим шляхом, відомство ініціювало створення спеціальної Ради при Мінкульті та Українському інституті національної пам'яті. Цей дорадчий орган опікуватиметься:

  • перейменуванням обʼєктів,
  • перейменуванням вулиць,
  • знесенням памʼятників російським діячам,
  • позбуттям радянської символіки в містах.

«Тобто алгоритм приблизно такий: органи місцевого самоврядування у діалозі із суспільством приходять до спільного рішення і далі координують його з Радою», – пояснює міністр.

При цьому він нагадав, що відомство спільно з УІНП розробило та оприлюднило рекомендації щодо процесу декомунізації пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР.

«Ми можемо лише рекомендувати органам місцевої влади зважати на рекомендації та бути в постійному діалозі з місцевою громадою, щоб діалог був чесним, як і прийняті рішення», – зауважив Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 жовтня 2023
31 серпня 2023
12:56
25 серпня 2023
20 липня 2023
14 червня 2023
24 квітня 2023
31 березня 2023
12:14
05 лютого 2023
22 листопада 2022
30 жовтня 2022