Поділитись:

Де й скільки заробляють українські біженки без досвіду і знання мови у Польщі

Вівторок, 10 травня 2022, 13:09
Де й скільки заробляють українські біженки без досвіду і знання мови у Польщі

Без знання мови і досвіду українські жінки отримують у Польщі близько 3400-3600 злотих на місяць (23,1-24,5 тис. грн). Це робота на підприємствах харчової промисловості, логістичних складах та сфері обслуговування. У високий сезон, який у Польщі розпочався у травні і триватиме до кінця листопада, очікується збільшення кількості вакансій на 50-60 % для жінок з України.

Про це повідомляють в аналітичному центрі агенції з працевлаштування Gremi Personal. 

Найбільше роботи нині на підприємствах харчової промисловості – це рибзаводи та м’ясокомбінати, заводи з виготовлення делікатесів. До війни третина низькокваліфікованих працівників обирали роботу саме на таких підприємствах. Зараз у цій галузі традиційно збільшується кількість вакансій через початок підготовки до різдвяних свят. На пакуванні та розборі м'ясної та рибної продукції середня зарплата складає 3400 злотих на місяць на руки (23,1 тис. грн). 

Робота в логістиці та e-commerce є також затребуваною серед українських жінок, які не знають мови й не мають досвіду. На комплектації замовлень і товарів в місяць можна заробити 3200 злотих на місяць (21,7 тис. грн). 

«Через війну кількість працевлаштованих у Польщі жінок з України перевищує кількість чоловіків – тільки агенція Gremi Personal з 24 лютого працевлаштувала понад тисячу жінок. Українські біженки почали шукати роботу десь через місяць після перебування в Польщі, бо спочатку їм потрібно було оговтатися від стресу. Деякі спеціально обирали фізичну роботу, щоби “переключитися”», – стверджує директора Департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда

У туристичний сезон більше пропозицій роботи з’являється у сфері HORECA (готелях та ресторанах). Для покоївок та помічниць на кухні пропонують зарплату в 3500-3600 злотих (23,8-24,5 тис. грн)

У 2022 році мінімальна зарплата в Польщі складає близько 2 363.57 злотих (16 тис.грн). Середні зарплати в Польщі на 2022 рік (після сплати податків) становлять близько 3 311.08 злотого (22,5 тис. грн).

За даними уповноваженого уряду у справах біженців з України Павла  Шефернакера, 100 тис. українців влаштувалися на роботу в Польщі. У базі даних PESEL (польський аналог ідентифікаційного номера) зареєстровано 400 тис. осіб працездатного віку з України, понад 100 тис. з них вже легально працюють у Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів