Поділитись:

«Ти прийшов битися?»: у Баєві виходили з «московського патріархату» зі скандалом (відео)

Понеділок, 09 травня 2022, 13:34
«Ти прийшов битися?»: у Баєві виходили з «московського патріархату» зі скандалом (відео)

У Баєві на Волині парафіяльна громада зібралася, аби розв'язувати наболіле питання – вихід з Української православної церкви «московського патріархату». На цю подію до церкви зійшлося чимало жителів села. Попри бажання владнати все мирним шляхом, без скандалу не обійшлося.

Як усе відбувалося, бачили журналісти телеканалу «Конкурент TV».

З криками та мало не бійками – саме так у селі Баєві відбулися збори з приводу переходу громади з «московського патріархату» до Православної церкви України.

8 травня пообіді все село зійшлося до церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Цей храм майже пів століття віряни відвідували чи не щодня. Місцевий батюшка тут усім, як рідний: чимало родин він повінчав, багатьох дітей охрестив.

Однак війна змінила усе. Відколи 24 лютого ворожа орда ступила на українську землю, питання виходу церкви з «московського патріархату» стало неминучим.

«Ми не віримо багатьом тим певним перекручуванням, маніпуляціям, які йдуть зі сторони тих, хто підтримує РПЦ... Ми, як і всі патріотичні і свідомі люди, хочемо розірвати зв'язок, і ми хочемо, щоб ця церква розірвала зв'язки з російською православною церквою», – розповів місцевий житель Олександр.

Тож жителі громади зібрались на збори, аби шляхом голосування вирішити – підтримують вони російську церкву чи ні.

Перед зборами у громаді відбулося опитування. За перехід до ПЦУ висловились та засвідчили це відповідними підписами дві третіх від усіх жителів. Однак, попри волевиявлення більшості жителів громади, перехід до Православної Церкви України священник отець Василь не підтримує. Мовляв, зараз це не на часі, церква росію не підтримує і взагалі – потрібно дочекатись автокефалії.

Деякі прихожани до отця Василя прислухались й вирішили також чекати автокефалії.

«Я тут виросла, все життя ходила в цю церкву з дитинства, знаю батюшку…Я за українську церкву, але те, що зараз відбувається... Батюшка постійно в церкві розказував, що воно не робиться за день – має збиратися спеціальна рада батюшок, на яких це все вирішується», – розповідає прихожанка Діана.

Хоч прихильники священника кажуть, що з перших днів війни у церкві перестали молитися старословянською і згадувати кирила, цього громаді не достатньо. Більшість місцевих прагне, аби зв'язок із росією був розірваний і в юридичному порядку.

«Є велика ймовірність, що коли росія прийшла захищати рускій язик і рускій мір, це не означає, що вони через два дні не прийдуть захищати руску церкву. Тому потрібно абсолютно дистанціюватися від всього, що може бути використано ворогом», – вважає сешканець Баєва Олександр.

Та як би прихожани не бажали провести збори мирним шляхом, статись цьому не судилося. Поодинокі громадяни настільки активно висловлювали свою позицію, що уникнути скандалу біля церкви не вдалося.

Та, попри крики й словесні перепалки, голосування таки відбулось. Після кількох годин гучних дискусій громада таки ухвалила рішення вийти із «московського патріархату». Із 210-и присутніх жителів громади 156 людей проголосували за це.

Тож відтепер іще одна громада на Волині розірвала зв'язки із росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів