Поділитись:

Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)

Субота, 07 травня 2022, 16:56
Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)

На Львівщині СБУ затримала президента Міжнародного Інвестиційного Офісу, колишнього голову Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матиса і головного редактора видання Mind.UA Євгена Шпитка за підозрою в розкраданні гуманітарної допомоги.

Про це інформує «Українська правда» з посиланням на Lviv.Media та джерело в правоохоронних органах.

Затриманих звинувачують у незаконному використанні гуманітарної допомоги, благодійних пожертв і безоплатної допомоги.

Справа розслідується в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Джерела видання повідомили, що Матис і Шпитко продавали гуманітарку і спорядження для військових ЗСУ та інших військових формувань, які боронять Україну від російської армії. Вони привласнювали пожертви благодійників, які перераховували кошти на рахунки громадської організації «Юридична сотня», так і на власні банківські рахунки, які згодом виводили через банківські термінали та відділення.

Працівники СБУ затримали Матиса і Шпитка «на гарячому» під час отримання коштів та передачі військового спорядження.

Видання Mind.uа, головним редактором якого є Шпитько, заявило, що він із Матисом працювали за звичною для всіх волонтерів схемою закупівлі допомоги. Для цього було була залучена юридична особа – «Артан Центр».

«Зауважимо, що за цим форматом працюють багато волонтерів, які закупають оптові партії спорядження та згодом передають його за донати або продають меценатам (які потім передають їх хлопцям на передову), а кошти від продажу повертають для оплати партії товару.

Жодним чином у цій діяльності не були задіяні гуманітарні вантажі. Йдеться виключно про закупівлю конкретних товарів на замовлення конкретних користувачів. Товари закуповувалися за кошти замовника. У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались», – заявили у виданні.

Довідка: Роман Матис був звільнений із посади голови Управління інвестиційної політики Львівської обладміністрації у січні цього року. Причина звільнення – реорганізація та зміна структури Департаменту економічної політики. На місцевих виборах 2020-го Матис був кандидатом на посаду мера Львова як самовисуванець, проте набрав менш як 1% голосів виборців.

Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)Експосадовця Львівської ОДА і журналіста затримали за розкрадання гуманітарки, – ЗМІ (фото, відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
17 квітня 2024
04 квітня 2024
27 березня 2024
22 лютого 2024
16 лютого 2024
11 лютого 2024
11:01
06 лютого 2024