Поділитись:

Авто на іноземних номерах: як їздити законно і без черг

П'ятниця, 25 листопада 2016, 10:55
Авто на іноземних номерах: як їздити законно і без черг

В Україні почали активно шукати шляхи вирішення проблеми із автомобілями на іноземній реєстрації.

Нагадаємо: волинські активісти перекривали дорогу до пункту пропуску "Ягодин". Згодом активісти домовилися про створення робочої групи для вирішення питання черг на митниці.

Про те, як працює зараз система завозу автомобілів на іноземних номерах і що пропонують змінити, говорили в ефірі 5 каналу.

Як це працює?

Як розповів генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, людей, які працюють за схемою завозу автомобілів на іноземній реєстрації в Україну і їх продажу українцям, називають верблюдами.

"Тобто "верблюд" завозить автомобіль, оформляє його на себе на тимчасове ввезення на один рік. І потім той автомобіль фірма, яка займається цим і заробляє на цьому гроші, продає довірливому українцю. І говорять, що нібито ти маєш право, відповідно до Стамбульських конвенцій, їздити на цій машині 1 рік. Беруть за це гроші. Дають пакет документів, роблять нібито ця людина – це співвласник цього автомобіля закордоном або нібито працює у фірмі литовській чи польській", – розповів він.

Але, зі слів Назаренка, це не дає ніяких гарантій, адже цей автомобіль ввіз не резидент, а відповідно до статті 308 Митного кодексу України, передача автомобіля іншій особі, ніж тій, яка ввезла цей автомобіль, суворо забороняється.

Також Олег Назаренко запевнив, що поліцейські можуть попросити у водія такого автомобіля лише водійське посвідчення і документи на автомобіль (техпаспорт). Поліція не має права вимагати вантажно-митну декларацію, відповідно до якої був завезений цей автомобіль. Що створює комфортні умови для існування таких "чорних" схем.

Що можна змінити?

У ДФС пропонуєють в законодавчому полі перевести автомобілі з транзитного режиму в режим тимчасового ввезення. Надалі власникам таких автомобілів вже не потрібно буде так часто перетинати кордон.

Зі слів заступника директора департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України (ДФС) Євгена Сафонова, власникам машин з іноземною реєстрацією буде запропоновано сплачувати по 0,25% від всіх необхідних митних платежів за розмитнення автомобіля в місяць. Це дасть безвідсоткову розстрочку зі сплати митних платежів на 33,3 роки.

У ДФС пояснюють, щоб скористатися новим пільговим режимом необхідно виконання наступних критеріїв:

  1. Автомобіль повинен стояти на обліку в іншій державі.
  2. Громадянин України заїжджає в країну з техпаспортом на такий автомобіль. Але не уточнюється, чи повинен він бути власником, або досить довіреності.
  3. Громадянин України заповнює декларацію, де оформляє транспортний засіб в режимі тимчасового ввезення із зобов'язаннями сплачувати певний відсоток від необхідних митних платежів в місяць

У відомстві додають, що нові правила дозволять поповнити бюджет України і зняти напруженість навколо автомобілів з іноземною реєстрацією. Сафонов додав, що ці пропозиції вже подано до профільного комітету Верховної Ради.

"Ми хочемо зробити так, щоб громадянам-"пересічникам" було вигідно сплатити відсоток за тимчасове ввезення свого транспортного засобу і кататися на території України, але не порушуючи термінів. І ми передбачили у змінах до законодавства більш суворе покарання за порушення цих термінів", -зазначив Сафонов.

Натомість Олег Назаренко пропонує зменшити податки, наприклад відмінити мито, таким чином автомобілі стануть більш доступними.

"Я пропоную перереєстровувати такі автомобілі на українські номери. Навіть тимчасово ввезені автомобілі впродовж 10 днів мають бути поставлені на тимчасовий облік терміном на 1 рік", – зазначив він.

Назаренко переконаний: для того, щоб врегулювати питання з авомобілями на іноземній реєстрації, треба насамперед налагодити обмін інформацією між ДФС, прикордонниками і МВС.

"Стамбульска конвенція дійсно дозволяє ввезення транспорту з іншої країни. Відповідно до цієї конвенції, вся техніка, яка заїжджає у якусь країну, повинна мати відповідний документ, який виданий відповідної країною. І це гарантує її повернення", – додав Назаренко.

Надрукувати
мітки:
коментарів