Поділитись:

До Румунії ввели батальйон США Stryker і загін F-35

Середа, 04 травня 2022, 14:59

В Румунію ввели американський батальйон Stryker і загін винищувачів F-35 «для виконання завдань НАТО».

Про це повідомив президент Румунії Клаус Йоханніс, інформує УНІАН.

«Ескалація напруженості і масоване посилення російської військової присутності поблизу України і в Чорноморському регіоні впливають на міжнародну безпеку і стабільність, особливо європейську і регіональну безпеку на Чорному морі, яка дозволила б нам зміцнити стійкість Румунії», – повідомляє в листі президента Йоханніса, направленому до парламенту.

За словами глави держави, «цей вагомий внесок є недвозначною демонстрацією солідарності США як союзника і головного стратегічного партнера Румунії в контексті зусиль по зміцненню стримування і оборони на східному фланзі НАТО».

«Розміщення батальйону Сполучених Штатів в Румунії демонструє водночас тверду прихильність США справі поглиблення трансатлантичного партнерства в рамках Північноатлантичного альянсу, а також у безпосередніх відносинах з Сполученими Штатами в сенсі консолідації єдиним і послідовним чином всього східного флангу, від Балтійського моря до Чорного моря, який Румунія має ыз США, і це відповідає рішенню НАТО в цілому прийняти всі необхідні дії, спрямовані на посилення оборони союзних держав та посилення безпеки на Чорному морі», – йдеться в листі президента Йоханніса.

Виходячи з ситуації і намірів РФ підтвердити свій статус великої регіональної держави, був складений План операціоналізації зони відповідальності Верховного головнокомандувача європейськими союзними силами на рівні Верховного головнокомандування союзних військ, зазначив главоюа держави.

Президент Йоханніс заявив, що після аналізу запитів НАТО, ситуації з безпекою в регіоні, відповідно до конституційних і правових положень, за пропозицією прем'єр-міністра і після консультації з Вищою Радою національної оборони, було схвалено:

  • розгортання в разі необхідності Сил реагування НАТО з дуже високою здатністю реагування для підготовки та/або проведення бойових операцій у 2022 році, відповідно до даних планування, переданих НАТО на поточний рік;
  • дислокація в Чорному морі для виконання завдань з підвищення пильності у складі Корабельного угруповання у складі постійної бойової групи НАТО;
  • розгортання літаків, що належать Сполученим Штатам, Італії та Німеччині, а також вертольотів, що належать Сполученому Королівству і Сполученим Штатам, для місій зі спостереження за повітряним простором;
  • розміщення розвідувальних, розвідувальних і дослідницьких можливостей США в Чорному морі і на кордоні з Україною;
  • розміщення частини сил, що належать Франції, в рамках консолідації союзницької присутності на східній стороні НАТО;
  • дислокація на румунській території, в контексті передислокації в Європі, частини сил, що належать США, в гарнізонах Бузеу, Смирдан, Констанца і на 57-й авіабазі ім. Михайла Когелнічану.

Нагадаємо: ВМС України після затоплення свого флагмана залишилися без жодного великого бойового судна. Але це не заважає їм розбивати російські сили в Чорному морі. Звісно ж, з допомогою сухопутних української військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів