Поділитись:

Україна перемагає росію на морі без флоту, – Forbes

Вівторок, 03 травня 2022, 20:53

ВМС України після затоплення свого флагмана залишилися без жодного великого бойового судна. Але це не заважає їм розбивати російські сили в Чорному морі. Звісно ж, з допомогою сухопутних української військ.

Про це пише Forbes, нагадуючи, що в понеділок безпілотник TB-2 «Байрактар», який належав українським ВМС, вдарив ракетами по двох патрульних катерах росії, сильно пошкодивши або й навіть знищивши їх, повідомляє ZN.

Тож можна сміливо додати два 17-метрові катери класу «Раптор» до списку російських суден, які українці або потопили, або пошкодили досить сильно, щоб вони більше не могли брати участь у війні.

Морські втрати Росії, звісно ж, включають також ракетний крейсер «Москва», який потопили дві українські ракети «Нептун», запущені 13 квітня з узбережжя. Це судно було флагманом Чорноморського флоту рф, який складається з близько двох десятків кораблів. За три тижні до того, 24 березня, в порту окупованого Бердянська раптом спалахнув великий десантний корабель класу «Тапір». Причиною пожежі стало точне влучання української ракети «Точка-У», після якого почалася ланцюгова реакція. Тож російське судно «Саратов» дуже швидко потонуло. Кілька десантних кораблів поруч з ним теж були пошкоджені й втратили членів екіпажів. Удари по десантним силам РФ сильно вплинули на ширше російське вторгнення в Україну, яке почалося з ракетних ударів в ніч з 23 на 24 лютого.

Втративши три великі десантні кораблі, а також крейсер «Москва» з його ракетами дальньої дії, Чорноморський флот РФ більше не може ані доставити значні сухопутні російські сили, ані захистити їх від повітряних і ракетних атак. Це майже напевне означає, що Росія більше не може відкрити прибережний фронт вздовж західного українського узбережжя, щоб атакувати стратегічно важливий порт Одеси, який залишається головним стратегічним виходом України до моря.

«Це може вивільнити Одеський гарнізон з його резервною 5-ю танковою бригадою і неушкодженими батальйонами танків Т-72 для підтримки української кампанії на сході поблизу порту Херсона, який з початку березня окупований росіянами», – йдеться в статті.

«Москва», «Саратов» й інші десантні судна – це найважчі військово-морські втрати росії, але не єдині. 22 березня чи раніше українські війська в Маріуполі вдарили по катеру класу «Раптор» щонайменше однією протитанковою ракетою «Конкурс», коли російське судно патрулювало узбережжя. Таким чином, два великих кораблі Росії потонули, ще два пошкоджені, три патрульні катери підбиті, якщо не знищені. А до початку вторгнення цей регіональний російський флот включав лише 7 великих кораблів - фрегатів і корветів плюс крейсер «Москва», а також півдесятка десантних кораблів, 6 чи 7 катерів класу «Раптор» і приблизно шість дизельних субмарин.

Варто пам’ятати, що Туреччина контролює Босфорську протоку, яка сполучає Середземне і Чорне моря. Анкара твердо підтримує незалежність України і озброює її безпілотниками TB-2 «Байрактар». Турецька сторона також не дозволяє російському флоту відправляти в акваторію додаткові судна в той час, коли Чорноморський флот страждає від втрат. Тож лише всього за тиждень завдяки українським зусиллям Чорноморський флот РФ став меншим і слабшим. Поки війна не закінчиться і Туреччина не відкриє Босфор, доти немає жодного шансу на відновлення сил цього флоту. Український удар по російських катерах в понеділок ілюструє, в яких тяжких умовах опинився Чорноморський РФ. Очевидно, що Росія більше не може захистити судна, які в неї ще залишилися, від ударів з неба.

Крейсер «Москва» з його протиповітряними радарами і ракетами С-300 на борту теоретично був головним захисником флоту від повітряних атак. Але виявилося, що корабель не зміг захистити навіть себе. Тепер безпека Чорноморського флоту РФ залежить від трьох фрегатів класу «Буревісник». Ці судна серед найновіших у Росії. Власне, більших кораблів російська оборонна промисловість зараз і не здатна побудувати через виробничі проблеми або заборону на імпорт великих корабельних двигунів.

Але три фрегати: «Адмірал Грігоровіч», «Адмірал Ессен» і «Адмірал Макаров», - озброєні ракетами «Бук» з радіусом дії до 30 миль. На борту кожного з них 24 таких ракети. Навіть з підтримкою винищувачів і батарей класу «земля-небо» на території окупованого Криму ці фрегати не можуть закрити "парасолькою" весь простір дії Чорноморського флоту, який розтягнувся на 300-400 миль вздовж узбережжя від Одеси до Маріуполя. Україна продемонструвала, що здатна використовувати прогалини в російській ППО на морі.

Теоретично безпілотники TB-2 «Байрактар» – це невелика, але добре озброєна ціль. І добре підготовлений і тренований флот повинен вміти виявляти і знищувати їх. Але якщо один український «Байрактар» може потопити пару російських патрульних катерів, виникає питання, що об’єднані сили Києва, які включають інші безпілотники, ракети «Нептун», а також ракети «Точка-У» і протитанкові ракети, скоро зроблять з Чорноморським флотом рф. І це ще не прибули протикорабельні ракети з Великої Британії і США.

«Російський флот програє у морській війні Україні, ворогу, у якого навіть немає кораблів», – пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів