Поділитись:

Де й кому на Волині видають повістки і скільки ще триватиме мобілізація

Середа, 04 травня 2022, 10:40
Де й кому на Волині видають повістки і скільки ще триватиме мобілізація

У Волинській області наразі мобілізаційні плани виконані на 86 %. Термін мобілізації наразі був оголошений на 90 днів з початку введення воєнного стану (тобто до кінця травня), якщо не буде внесено змін.

Про це під час пресконференції повідомив заступник начальника ОТЦК та СП начальник сектора мобілізаційно-оборонної роботи волинського ОТЦК та СП полковник Павло Свадовський, – пише ІА «Волинські Новини». 

Де й кому на Волині видають повістки і скільки ще триватиме мобілізація

Про мобілізацію та її терміни

Наразі, зауважив Павло Свадовський, у волинян виникає багато запитань щодо проведення мобілізації.

«24 лютого 2022 року був підписаний указ президента про проведення мобілізації. І ми почали працювати відповідно до наших мобілізаційних планів. Наразі план мобілізації людських і транспортних ресурсів виконаний на 86%. На мобілізацію відведений термін 90 днів, який закінчується, умовно, в кінці травня. Я думаю, що ми вчасно впораємось з ситуацією, вчасно поставимо людей в частини, які доукомплектовуються, і підрозділи, які формуються, щоб вони вчасно вибули в навчальні центри на бойове злагодження і на виконання своїх завдань за призначенням», – зазначив він.

Про «хвилі мобілізації»

Павло Свадовський також додав, що наразі виникає багато питань щодо хвиль мобілізації. З його слів, відповідно до керівних документів, таких понять як «мобілізаційна хвиля» не існує, це умовне розділення. Натомість є поняття оперативного резерву першої та другої черг.

«Юридичного поняття «хвилі» не існує. З самого початку ми почали комплектувати військові частини оперативним резервом першої черги. Це ті, хто з 17 березня 2014 року були мобілізовані та проходили службу у військових частинах або в цей час служили строкову службу і були зараховані командирами в оперативний резерв. Адже командири визначили, що вони будуть потрібні частинам у разі доукомплектування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізацію в Україні можуть продовжити

Також на нас покладені повноваження включати до оперативного резерву першої черги військовозобов’язаних, якщо вони за цей час призивалися на збори, пройшли підготовку, перепідготовку. Тому так звана «перша хвиля» – це ті, хто був необхідні військовим частинам для доукомплектування.

Оперативний резерв другої черги – це ті, хто не увійшли в першу чергу. Вони зараховувалися у військові частини в територіальну оборону. Одному нашому підрозділу доводилось виконувати завдання зі звільнення Київської області. На щастя, вони вже повернулися. Це – «друга хвиля», оперативний резерв другої черги. Далі мобілізовуються офіцери запасу. Це ті, хто пройшов навчання у вищих навчальних закладах, де була військова кафедра», – пояснив заступник начальника центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістки у громадських місцях

Як пояснюють у центрі комплектування та соціальної підтримки, видача повісток про те, щоб особи з’явилися на медичну комісію, відбувається строго у рамках закону. Таким чином шукають тих, хто самостійно не з’явився до ТЦК та СП після оголошення мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку продовжать вручати повістки на вулицях, але не на блокпостах (відео)

«Військовослужбовці і працівники терцентрів комплектування діють у межах закону. З моменту оголошення мобілізації, громадяни України повинні самостійно з’явитися в терцентри комплектування і соцпідтримки, щоб визначити ступінь придатності до військової служби на медкомісії. І вони мали бути призвані у військові частини, якщо вони за станом здоров’я, військово-обліковій спеціальності та морально-діловим якостям підходять для виконання бойових завдань визначених військових частин. Багато хто ухиляється. Тому все, що видається в центрах зайнятості, сервісних центрах, торгових центрах – це нормально. Люди мають носити при собі документи. Представники ТЦК і СП ходять у супроводі поліції. Після перевірки документів цих людей запрошують сюди, де з’ясовуються спеціальність, придатність до військової служби», – зазначив Павло Свадовський.

Чи стають вимушені переселенці на військовий облік

Згідно з оприлюдненими даними Волинської військової адміністрації, на Волинь приїхало близько 45 тисяч переселенців, приблизно 16 тисяч з них – чоловіки різного віку. У центрі комплектування повідомили, що наразі в них є статистика, скільки таких осіб прийшло ставати на облік.

«З числа вимушених переселенців на облік стало 2 280 осіб. Зараз цифра почала зменшуватися, бо дехто повертається у свої регіони. З тих, хто став на облік призвано до військової служби приблизно половину. Хочу наголосити: у випадку переміщення, зміни місця проживання, вони повинні з’явитися до терцентрів комплектування, навіть якщо в них немає документів», – наголосив заступник начальника центру комплектування та соціальної підтримки.

Студенти, які вчаться за кордоном, не приносили документів

З початком введення воєнного стану чимало хлопців-студентів, які навчаються за кордоном, мали проблеми з виїздом на навчання, адже вони за віком підпадають під мобілізацію. Як пояснюють в центрі комплектування, проблеми виникали тому, що студенти не приносили довідки про навчання, хоч і повинні були це робити щороку, а не лише один раз – після вступу.

«Серед тих, хто вчиться за кордоном, багато порушників: один раз принесли переклад довідки і все. А ми ж не знаємо, чи він далі вчиться. От зараз виникло питання їхати на сесії, і декого не пускали, бо в базі даних вони перебувають в розшуку, а виявилося, що вони вчаться вже на третьому курсі. В усіх випадках ми йшли на зустріч тим, хто навчається очно за кордоном», – запевнив Павло Свадовський.

Яких спеціальностей потребують військові частини

Військові частини потребують доукомплектувати штати низкою військово-облікових спеціальностей. Серед них є дефіцитні.

«Дефіцитні спеціальності можу назвати. Це, наприклад, водій. Свого часу ДОСАФи припинили своє існування і водії почали навчатися за свої кошти. Тож кількість водіїв вантажних автомобілів, транспортних засобів з причепами, напівпричепами зменшилась. А ці люди потрібні не лише на підприємства, а й в ЗСУ. Також потрібні механіки-водії броньованих машин, оператори, артилеристи. Адже відомо, що прибуває техніка з-за кордону і потрібні люди. Є багато тих, хто приходить з такими спеціальностями, яких наразі не потрібно, і ми пропонуємо перенавчання. Це відбувається майже щодня», – повідомив Павло Свадовський.

Мобілізація техніки

Як зізнаються у центрі комплектування і соціальної підтримки, з мобілізацією техніки ситуація дещо складніша. Підприємства неохоче віддають на потреби ЗСУ автомобілі.

«У нас є проблеми з мобілізацією техніки. Підприємства різних форм власності неохоче віддають техніку. Але ми вирішимо це в будь-якому випадку, і вирішимо законним шляхом. Є відсоток, скільки техніки має виділити відповідне підприємство. Є мобілізаційне завдання. Ми продовжимо цю роботу. Є випадки, коли керівники ховаються. Коли наші працівники прибувають на підприємство, їм кажуть, що керівника немає на місці, а печатка лише в нього. На минулому тижні ми ініціювали нараду з головами РДА і підприємцями, ситуація зрушила з місця, але не кардинально. Тому ми посилимо роботу, адже маємо виконати мобілізаційне завдання і поставити необхідну техніку у військові частини і їх підрозділи», – зазначив представник центру комплектування.

З його слів, в основному у військові частини потрібні вантажні автомобілі для перевезення особового складу, зброї, військової техніки. Пріоритетно вони повинні мати дизельні двигуни та бути повноприводними.

«Хоч є спеціальні ремонтні підрозділи, визначені місця, але в умовах війни, може не бути місця, часу ремонтувати, немає змоги евакуювати техніку. Тож треба поставити техніку і в ті частини, які її втратили, і у підрозділи заново формуються відповідна процедура, наші працівник і підприємства її знають. Все прозоро, легально, законно», – резюмував Павло Свадовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів