Поділитись:

Навіть в умовах війни інфекції не зникають: лучан закликають робити щеплення (відео)

Субота, 30 квітня 2022, 10:00
Навіть в умовах війни інфекції не зникають: лучан закликають робити щеплення (відео)

В останній тиждень квітня триває Всесвітній тиждень імунізації. Тож саме у цей період лікарі намагаються привернути увагу населення до важливості вчасної вакцинації. Особливо, коли в країні триває війна.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» побували у Луцькій міській поліклініці і дізнались, чи дотримують лучани профілактичних щеплень і чи можна у Луцьку щепитись вимушено переселеним особам. Подробиці – у сюжеті.

Лучанка Оксана прийшла до Луцької міської поліклініки, аби зробити своїй маленькій донечці Аріні чергове щеплення. Жінка зізнається: попри війну, аби продовжувати дбати про здоров'я дітей, календаря профілактичних щеплень намагається дотримуватись.

«Це важливо, це створюється імунітет для дитини…Тому я і старшій дитині робила, і меншій також…Стараємося за календарем», – розповідає мама.

Зі слів директорки Луцької міської дитячої поліклініки Оксани Лєщинської, до війни у Луцьку були досить гарні показники у всіх групах, які підлягали  вакцинації. 

«Це були показники, які сягали за 90 %. Тобто ми вже могли говорити, що наближаємось до колективного імунітету», – зауважила Оксана Лєщинська. 

Як зазначила директорка Луцької міської дитячої поліклініки, нині багато лучан із дітьми виїхали за межі України. Однак, аби й там була можливість дотримуватися календарних щеплень, лікарі поліклініки намагаються допомогти мамам отримати необхідну картку щеплень у будь-якій точці світу.

Лікарі вкотре наголошують: на жаль, інфекційні захворювання нікуди не зникають, а навпаки – в умовах війни можуть лише більш розповсюджуватися.

«Ми маємо розуміти, що які б не були умови – війна і т.д. – ми маємо знати, що інфекційні хвороби цьому не піддаються, вони все одно можуть виникати. І тим більше – в умовах війни, в умовах того, що люди змушені переїжджати без дотримання чітких санітарних норм, – зазначила медик. – Єдиний цивілізований метод, який може дітей захистити, – це вчасне проведення профілактичних щеплень».

Варто зазначити, що приймають у луцькій поліклініці і переселенців. Зі слів Оксани Лєщинської, звідки люди б не приїхали, вони можуть зайти до будь-якого кабінету педіатра. Оскільки нині вся Україна працює за електронною медичною системою, у будь-якому місці декларацію з лікарем можна легко знайти у базі даних. І не обов'язково переукладати декларацію. Якщо ж у дитини немає медичної картки, у поліклініці нададуть допомогу і без неї абсолютно безплатно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів