Поділитись:

У Луцьку студенти створюють сонячні «зарядки» для українських бійців (фото)

Середа, 27 квітня 2022, 08:50

Студенти та викладачі Навчально-наукового фізико-технологічного інституту Волинського національного університету імені Лесі Українки налагодили виробництво сонячних панелей для Збройних сил України.

Про це повідомляють на сайті ВНУ. 

Зі слів професора кафедри експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Олександра Мартинюка, сонячна панель є надзвичайно корисним приладом для військових у польових умовах.

«Під час спілкування з нашими бійцями ми почули проблеми – на блокпостах і місцях угрупування нема стаціонарних джерел живлення, а можливість використовувати щоразу дизельні генератори не завжди є, – зауважує Олександр Семенович. – Тому вирішили долучитися до розв’язання цієї проблеми. Почали проєктування та виготовлення автономних модулів зарядки повербанків, смартфонів, планшетів та іншої техніки з використанням сонячних панелей».

Сонячні панелі, які студенти та викладачі вишу виготовляють власноруч, здатні заряджати до чотирьох пристроїв одночасно. Деякі частини приладів купували, а інші виготовляли на своєму 3D-принтері. Професор Мартинюк розповів, що готова сонячна панель має невелику вагу, складається з корпусу, набору модулів та чотирьох драйверів (для підключення чотирьох телефонів чи павербанків).

Як розповіли у вузі, такі пристрої дозволяють солдатам заряджати свої гаджети на весь світловий день, адже навіть у приміщенні прилад показує високу продуктивність.

«Процес зарядки мобільної техніки аналогічний до звичайної мережі, а швидкість залежить як від сонячної чи похмурої погоди, так і від потужності споживача. Чим більше яскравих променів потрапляє на панель, тим швидкість зарядки вища», – пояснив викладач.

Стартували зі створення п’яти модулів, бо саме така потреба була озвучена. Зрозуміло, що потрібно значно більше, тому далі виготовлятимуть залежно від кількості замовлень від наших бійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів