Суд допитає Януковича через Skype

Вівторок, 22 листопада 2016, 19:04

Святошинський суд Києва допитає екс-президента Віктора Януковича у справі 48 розстріляних героїв Небесної сотні.

Відеоконференцію призначили на 25 листопада на 13:00 годину, – йдеться у сюжеті ТСН.

Систему вже протестували, російська сторона дала згоду. Втім, прокурори побоюються, що вона ж може зірвати сценарій допиту. Голова судової колегії по справі п'яти беркутівців Сергій Дячук зачитав підтвердження з суду міста Ростова-на-Дону про те, що Януковича дозволили допитати.

"Прийнято до виконання доручення Святошинського суду міста Києва, яке надійшло з Головного управління юстиції Російської Федерації у Ростові про проведення шляхом відеоконференції допиту свідків Януковича і Шуляка", – повідомив Дячук.

Прокурори остерігаються двох речей: що допит може перетворитися на політичну саморекламу Януковича, і що російська сторона може утнути технічну диверсію, якщо запитання будуть незручними. В такому разі відповіді екс-президента не можна буде долучити до матеріалів справи про розстріли на Майдані.

"Багато питань для нього буду серйозним сюрпризом. Мені ще цікаво, чи не буде з боку того суду, ростовського, де він буде давати показання, чи не буде спроби технічно обмежити ці запитання", – каже прокурор Олексій Донський.

Разом з Януковичем у справі убитих майданівців суд допитає і екс-керівника внутрішніх військ України Станіслава Шуляка. Він теж втік до Росії.

Сьогодні суд також направив на повторну балістичну експертизу 578 автоматів Калашникова, з яких стріляли у майданівців. Попередні дослідження робили нашвидкуруч. Ті автомати, кулі та гільзи, щодо яких виникли суперечності, перевірять ще раз в Харківському інституті судових експертиз Бокаріуса. Це може затягнути процес над беркутівцями на кілька місяців.

Нині Генпрокурор України Юрій Луценко перебуває у Гаазі, де з представниками міжнародного кримінального суду обговорюють можливість спільного розслідування справ, в тому числі й щодо Януковича.