Поділитись:

У Польщі собака розкопала рідкісну колекцію середньовічних монет (фото)

Понеділок, 25 квітня 2022, 02:30
У Польщі собака розкопала рідкісну колекцію середньовічних монет (фото)

Рідкісна колекція брактеатів – тонких односторонніх середньовічних монет – була викопана собакою поблизу міста Валбжих у Польщі. Експерти кажуть, що монети, датовані 13 століттям, є першим таким великим відкриттям за понад сто років.

Про написали в Dolnośląski Wojewódzki Konserwator Zabytków, повідомляє Апостроф.

Власник собаки розповів про знахідку відділу охорони спадщини Нижньої Сілезії у Валбжиху, і туди направили групу для розслідування, включно з археологами з Вроцлавського університету.

"Кайтуш (собака, - ред.) почав копати землю і так дійшов до глечика з монетами. Об’єкти виявилися середньовічними брактеатами, які збереглися в пошкодженому глиняному горщику", – розповіла Ганна Новаковська-Чюхера, уповноважена з питань охорони спадщини Валбжиха.

Експерти припускають, що монети карбувалися в Бранденбурзі, Саксонії або Сілезії.

"Знайти значну кількість монет цього періоду є винятковим випадком", – додали в офісі, тому що нові валюти могли випускатися два-три рази на рік, а попередні набори монет переплавлялися та карбувалися.

Монети, які знайшов пес, переважно в чудовому стані із чіткими відбитками та незначними пошкодженнями.

 

У Польщі собака розкопала рідкісну колекцію середньовічних монет (фото)

Брактеати (від латинського bractea, що означає тонкий шматок металу) використовувалися як монети в середньовіччі. Вони були надруковані на аверсі, з увігнутим "негативом" зображення на реверсі.З зображенням тварин, фантастичним дизайном та елементами архітектури вони є чудовим матеріалом для медієвістичних досліджень.

"Ідея штампування монет з тонкої пластини була викликана малою доступністю руди – срібла чи рідше золота, а також запасами монетного двору. Королі, герцоги та єпископи могли карбувати монети", – пояснюють в управлінні охорони спадщини.

Щодо собаки Кайтуса, то "зважаючи на його вміння, археологи вже запитують про його участь у розкопках", – пожартували в управлінні охорони спадщини.

 

У Польщі собака розкопала рідкісну колекцію середньовічних монет (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів