Поділитись:

У росії зі шкільних підручників прибирають згадки про Київ та Україну, – ЗМІ

Субота, 23 квітня 2022, 23:52
У росії співробітників видавництва «Просвещение» змушують прибирати зі шкільних підручників з історії, географії та літератури згадку про Київ та Україну. Також співробітникам російських редакцій погрожують звільненням за прояви позиції проти війни в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона з посиланням на трьох редакторів видавництва.

Після початку повномасштабної війни в Україні до них довели «негласне розпорядження» прибрати зі шкільних підручників з історії, географії та літератури «некоректні» згадки про Київ та Україну. Це розпорядження начальство доносило до підлеглих на «конфіденційній» зустрічі.

Редакторам поставили завдання зробити так, начебто, України просто немає. «Якщо є можливість, то краще не згадувати про Україну в принципі», - пояснив один зі співрозмовників видання. За його словами, у підручниках згадка про Київ зводиться до того, що він був столицею Київської Русі та його звільняла під час Другої світової війни радянська армія. При цьому перевірка часто здійснюється машинним способом. Тому до заборонених потрапляють абзаци про петербурзький Ісаакіївський (ИсааКИЕВский) собор. А фраза «Володимир хрестив Київ» змінюється на «хрестив столицю».

При цьому курс на «вичистку» з підручників України та Києва було взято ще з 2014 року. Але навіть з огляду на це, після 24 лютого, за словами редакторів, їм довелося «покреслити» ще близько 15% текстів.

Співрозмовники уточнили, що тиск на них почали чинити з перших днів вторгнення в Україну. Так, під час прийому на роботу співробітників змушують підписувати величезну кількість документів про нерозголошення інформації. Крім того, редакторам видання загрожує звільнення за будь-який прояв антивоєнної позиції, зокрема підписи під петиціями, дописи у соцмережах, участь у протестах.

До 1991 року «Просвещение» було головним навчально-педагогічним видавництвом СРСР, проте потім втратило монополію на випуск підручників. 2011 року «Просвещение» було приватизовано видавничою групою «Олма», Володимир Узун та Олег Ткач; інвестором виступив мільярдер Аркадій Ротенберг, олігарх, наближений до президента росії путіна. 2013-го він же очолив раду директорів і став співвласником видавництва «Просвещение».

У наступні роки «Просвещение» купило кілька видавництв-конкурентів, обсяг держзамовлення у нього зріс з трьох до дев'яти мільярдів рублів, а виторг збільшився удвічі — з восьми до 16 мільярдів. ЗМІ повідомляли, що зараз видавництво отримує майже 80% державних грошей, які спрямовуються на закупівлю підручників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів