Поділитись:

У війну проти України росія втягнула вісьмох українських дітей

П'ятниця, 22 квітня 2022, 08:24

Офіс генпрокурора зафіксував вісім випадків втягування росією українських дітей у війну проти нашої держави.

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook.

«Діти. Українські діти. Коробить від думки і дуже болить, що їх використовують цинічні безсердечні злодії у війні», – йдеться у дописі.

У ювенальних прокурорів два фокуси роботи – діти-жертви і діти в конфлікті із законом. Росія змушує їх брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. І це є прямим порушенням вимог статті 38 Конвенції ООН про права дитини. Наразі прокурори зафіксували участь 8 дітей у таких діях.

На Харківщині 12-річний підліток за допомогою мережі Інтернет та телеграм каналів надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду. Аналогічний факт був і в Луганській області.

У Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від представників збройних сил рф завдання проводити розвідку позицій ЗСУ. А щоб продемонструвати прихильність та підтримку окупантам пов’язав на руці та нозі червоні пов’язки та робив разом з ними обхід території села.

При цьому 16-річний хлопець «наводив» ворогів на помешкання, власники яких мають стосунок до правоохоронних органів чи військових підрозділів України та володіють зброєю. Також він показував їм, де можна розжитися харчами, тютюном та алкоголем. Наразі підліток затриманий і з ним працюють органи досудового розслідування України.

На Харківщині місцевий 17-річний мешканець поширював через YouTube-канал хвалебні матеріали на підтримку дій агресора в Україні.

А в одній із західних областей України троє школярів, заради розваги, телефонували випадково вибраним абонентам з пропозицією встановлення так званих «міток». За оперативного реагування спецслужб учні були негайно викриті.

Венедіктова нагадує: за українським законом відповідальність за такі вчинки дітей несуть в тому числі батьки. І їхнє завдання пильнувати і вберігати їх від цього. Але згубний вплив і дії рф у процесі, який ми нині спостерігаємо – надважливий фактор, тож потрібно разом захистити українських дітей від інфікування російським злочинним режимом і втягування у війну.

Нагадаємо, що контакти організацій і установ, які надають допомогу в умовах воєнного стану тепер є в одному універсальному збірнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024
20 лютого 2024