Поділитись:

ЮНЕСКО запустила проєкт для збереження спадщини української культури

Четвер, 14 квітня 2022, 04:36

На платформі Backup Ukraine збирають цифрові 3D-копії памʼятників та важливих історичних споруд.

Проєкт запустили ЮНЕСКО і данська організація Blue Shield Danmark, передає Суспільне.

До проєкту можуть долучитися всі охочі – для цього необхідно перебувати на території України та заповнити гугл-форму. Організатори ініціативи наполегливо закликають не оцифровувати пам’ятки без попереднього залучення до команди та не займатися цим у зонах активних бойових дій.

Візуалізації об’єктів роблять у застосунку Polycam – LiDAR & 3D Scanner. З його допомогою можна відсканувати та створити 3D-модель за просто через смартфон чи планшет: для цього необхідно натиснути кнопку запису та обійти потрібний об’єкт навколо. Готові зображення зберігають у відкритому онлайн-архіві.

«Знищення культурної спадщини країни — найшвидший спосіб стерти її національну ідентичність», – говорить директор Blue Shield Danmark Сорен Ла Кур Дженсен.

«Війна може нанести непоправної шкоди національному духу країни. Ось чому охорона історичних пам’яток має вирішальне значення у будь-якому конфлікті. Під час війни, яка триває зараз, традиційні методи збереження культури зазнають тиску. Тому інноваційні технології – це дуже необхідна допомога», – заявила голова Національної комісії данського ЮНЕСКО Ельзебет Гернер Нільсен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів