Поділитись:

Коломийський музей отримав срібну монету-писанку з Канади (фото)

Вівторок, 12 квітня 2022, 05:28
Коломийський музей отримав срібну монету-писанку з Канади (фото)

Коломийський музей писанкового розпису отримав сьому срібну монету-писанку, яку випустив Королівський монетний двір Канади. Її для музею подарувала мисткиня Марія Рипан з Торонто.

Про це повідомляє Музей писанкового розпису на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Уже сьому срібну монету-писанку випустив Королівський монетний двір Канади. Цю монету, як і шість(!) попередніх, для колекції Музею писанкового розпису придбала відома мисткиня жіночих прикрас з бісеру, дослідниця народного мистецтва, амбасадор української культури в світі (зокрема й проєкту оновлення експозиційної зали нашого музею, успішно реалізованого торік за підтримки УКФ) Марія Рипан з Торонто (Канада)», – повідомили в музеї.

За їхньою інформацією, перша монета-писанка була викарбувана у 2016 році і присвячена 125-річчю з часу першого поселення українців у Канаді.

«Вихід цьогорічної відбувся вже в часі військової агресії росії в Україну, тож усі прибутки з продажу монетний двір ухвалив передати Канадському Червоному Хресту в Україні на гуманітарні потреби, спричинені війною», – уточнили музейники.

Коломийський музей отримав срібну монету-писанку з Канади (фото)Коломийський музей отримав срібну монету-писанку з Канади (фото) 

Тут зауважили, що дизайн реверсу монети розробив митець українського походження, співробітник Українського музею Канади в Торонто Дейв Василишен і присвятив родині та безперервності роду, що в цей важкий час є дуже символічно. На аверсі, як і на всіх попередніх «писанках», зображено профіль королеви Єлизавети ІІ авторства Сюзанни Блант.

Монету номіналом 20 канадських доларів викарбовано з чистого срібла, тираж – 5 500 екземплярів.

У Коломиї срібні «писанки» планують презентувати після перемоги України у війні.

Довідково:

Музей писанкового розпису (неофіційна назва Музе́й «Пи́санка») – єдиний у світі музей писанки або писанкового розпису в місті Коломия Івано-Франківської області. Оригінальна споруда будинку містить у собі частину пам'ятника писанці, висота якого сягає 13,5 метра, а діаметр 10 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів