Поділитись:

У ЄС хочуть допомогти українським біженцям обмінювати гривні на євро

Середа, 13 квітня 2022, 18:20

Комітет Ради ЄС схвалив пропозицію, яка допоможе переміщеним з України особам обміняти гривні на території країн Євросоюзу.

Про це у середу, 13 квітня, повідомила пресслужба Ради ЄС, інформує «Економічна правда».

Механізм потрібний для того, аби підтримати переселенців з України, адже через їхню кількість обміняти гривні на євро чи інші валюти в країнах ЄС стало надзвичайно складно. Крім того, з’являються спекулянти, які пропонують обмін гривні з широким спредом і значно гіршим від встановленого курсу. Наприклад, курс в польських обмінниках, куди виїхало найбільше українців, часом вдвічі перевищував курс НБУ.

Схваленим документом країнам-членам пропонують створити національні схеми, які б дозволяли конвертувати гривні на подібних умовах по всьому ЄС. Ці схеми дозволять переселенцям, у тому числі дітям, обміняти до 10 тисяч гривень (близько 310 євро) на особу без додаткових комісій та за офіційним курсом НБУ. Така схема триватиме щонайменше три місяці.

Для того, аби документ набрати чинності, Рада ЄС має письмово його затвердити, що орієнтовно станеться до 19 квітня.

При цьому рекомендації не є зобов’язанням, тому фактичне впровадження та встановлення схем мають вирішувати країни-члени відповідно до їхньої національної ситуації. Низка країн ЄС вже запровадила національні домовленості з цією метою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів