Поділитись:

Маріуполь – це серце війни, – Зеленський про важливість оборони міста

Неділя, 10 квітня 2022, 14:38
Маріуполь – це серце війни, – Зеленський про важливість оборони міста

Завдяки українським захисникам Маріуполя Україна сьогодні утримує міцні позиції на сході та має більш упевнені позиції на переговорах із російською федерацією.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю Associated Press, повідомляє сайт глави держави.

«Маріуполь – це серце цієї війни на сьогодні. Воно б’ється, ми воюємо, ми міцні. Якщо воно перестане битися, у нас будуть більш слабкі позиції. Вони (захисники Маріуполя. – Ред.) – люди, які відтягнули на себе велику кількість ворога. Що міцніша наша позиція в Маріуполі, то міцнішою буде наша позиція на сході держави. І наші позиції будуть більш міцними в ООС», – зазначив він.

Володимир Зеленський наголосив, що такий стан справ створює переваги для України в переговорному процесі з російською федерацією.

«Якщо в нас буде слабка ситуація в усіх цих напрямках, то ми можемо не дочекатися зустрічі, тому що тоді росія робитиме всі кроки, які можуть призвести знову до повернення навіть у ті місця, які ми зараз деокупували. Вони можуть піти на це. І там уже наша ситуація в перемовинах буде більш слабкою і, може, навіть нецікавою для російської сторони», – сказав Президент.

Глава держави переконаний, що українські громадяни сприймуть мир, адже вони хочуть, щоб війна закінчилася на умовах України.

«Я впевнений у тому, що є люди, які щось втратили – кожна сім’я щось втратила. Є люди, які втратили дітей, і я не думаю, що їх задовольнить будь-який мир і на будь-яких умовах і в будь-який час. Тому що це велика рана й велика трагедія – втратити близьких, рідних людей. Але якщо ми говоримо не емоційно, хоча це складно, ми повинні розуміти, що будь-яка війна повинна закінчитися миром або закінчується мільйонами жертв. І все одно навіть там, де мільйони жертв, усе приходить до миру, до закінчення війни», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що в нинішніх умовах треба боротися за життя людей, тому дуже важливо зупинити цю війну.

«Емоційно складно. Ніхто не хоче в принципі домовлятися з людьми, які катували цей народ», – зауважив Глава держави, однак додав, що не можна втрачати можливості закінчення війни шляхом дипломатичних рішень.

«Ми не можемо собі дозволити вирішувати за мільйони людей, які хочуть зупинити війну й казати: ні, ми не готові говорити, тому що це – вбивці», – наголосив він.

На переконання Президента, якби Україна була членом НАТО, цієї війни можна було б уникнути або принаймні змінити її сценарій.

«У нас було б плече близьких сусідів, потужних сусідів. Ми разом могли б воювати. І впевнені, що війни все ж таки не було б», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що Захід запізнився з наданням Україні деяких видів озброєння, яке можна було передати ще до загибелі великої кількості українців, наприклад у тому ж Маріуполі.

Водночас за його словами, деякі європейські лідери вже змінили свою думку й зараз підтримують постачання зброї нашій країні.

«Я це справді бачу. І деякі європейські лідери змінили свою позицію. Але ви бачите ціну цих змін», – резюмував Президент.

Нагадаємо, що нові соціологічні опитування показали різку зміну суспільно-політичних настроїв в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів