Поділитись:

The Economist написав про луцького скрипаля, який був російським шпигуном (фото)

Четвер, 07 квітня 2022, 20:00

Журналісти впливового англомовного щотижневика The Economist, який виходить в Англії з 1843 року, три дні провели в Луцьку. Тут вони поспілкувалися з батьками, друзями і колегами Іллі Сметаніна, якого на початку березня затримала СБУ за передачу даних спецслужбам Росії. Зрадник здав ворогу інформацію, яку той використав для нападу на військовий аеродром.

Інформаційне агентство Волинські Новини переклало цю статтю The Economist про любителя літаків і СРСР, якому загрожує ув’язнення за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

О пів на п’яту ранку 24 лютого російські ракети влучили у військовий аеродром біля Луцька. На щастя, ніхто не загинув. Через кілька днів СБУ показала відео із зізнанням 35-річного луцького скрипаля та любителя авіації Іллі Сметаніна, який розповів, що перед атакою він передав росіянам військову інформацію.

Сметанін сказав, що познайомився з російським військовим у соцмережах у 2010 році й передавав йому відео та фото траєкторій польотів та оборонних споруд на аеродромі.

«Свою провину визнаю. Прошу вибачення в українського народу», – сказав він.

«Коли стався вибух на авіабазі, я посивіла. Не знаю: чи від бомбардування, чи від того, що зробив Ілля»

Колеги-музиканти так описали Іллю:

  • «Він з дитинства мріяв літати…»
  • «…але батьки наполягли, щоб він став музикантом».
  • «Він дуже голосно говорив. Був самовпевнений».
  • «У нього були хороші якості. Він завжди допомагав мені нести речі».
  • «Він вів здоровий спосіб життя. Ходив у спортзал. Не пив і не курив».
  • «Він привабливий. Люди просили мене познайомити їх із ним».
  • «Він ні з ким не зустрічався. Казав, що вирішив не одружуватися».
  • «Але його батьки хотіли б, щоб він одружився і мав дітей».
  • «Він народився у 1986 році, але сильно ностальгував за Радянським Союзом, хоч навіть не пам’ятав його. Це дуже дивно».
  • «Він відрізнявся від інших. Усі дивилися вперед, а він – назад».
  • «Його батько – росіянин».
  • «Він розмовляв російською. Він не любив ні Україну, ні українську культуру. Казав: «Нащо народжувати дітей? Щоб вони страждали тут?»
  • «Але він дуже добре говорив українською».
  • «Він казав, що зробить щеплення проти COVID-19 тільки російською вакциною Sputnik. Чув, що вся його сім’я їздила в білоруський Брест, аби отримати цю вакцину».
  • «Він був великим фаном Deep Purple».

Журналісти The Economist протягом трьох днів спілкувалися в Луцьку з батьками, друзями та колегами Іллі Сметаніна, аби з’ясувати, як скрипаль із маленького міста став шпигуном.

Диригент камерного оркестру Волинської обласної філармонії «Кантабіле»Диригент камерного оркестру Волинської обласної філармонії «Кантабіле»
 

Чоловіки дивляться новини про війнуЧоловіки дивляться новини про війну
 

Донедавна в цьому оркестрі грав на скрипці Ілля СметанінДонедавна в цьому оркестрі грав на скрипці Ілля Сметанін
 

У четвер зранку, через три тижні від початку активної фази війни, оркестр «Кантабіле», де грав на скрипці Ілля Сметанів, репетирував патріотичні композиції. Концерти скасували і кілька музикантів виїхали з України, розповів диригент Товій Рівець. Ті ж, хто залишився, вирішили продовжувати робити те, що в них виходить найкраще.

Сметанін кілька років грав у складі оркестру. Його батько навчав гри на скрипці багатьох музикантів. Учасники «Кантабіле» знали Іллю як колегу, а не як друга, але їх усе одно шокувала новина про його затримання. «Ми не могли повірити», – сказав контрабасист Роман. Віолончелістка Ніна проживає неподалік від авіабази: «Я курила на вулиці, коли стався вибух. Усе затряслося. Я посивіла. Не знаю: чи від бомбардування, чи від того, що зробив Ілля».

Ілля – єдина дитина в сім’ї викладачів музики: Марини Сметаніної, яка навчає школярів гри на фортепіано, та Ігоря Сметаніна, який викладає гру на скрипці в місцевому музичному училищі.

«У п’ять років тато тицьнув мені скрипку «в зуби» і сказав, мовляв, його не хвилює, але я буду навчатися грати на скрипці», – розповів Ілля Сметанін місцевому журналісту у 2015 році. Більшість жителів заходу України розмовляють українською. Сметаніни ж удома говорили російською, та й Ілля вчився в єдиній російськомовній школі Луцька. Його шкільний приятель Вова (ім’я змінено) пригадав, що у класі Сметаніна дражнили, бо був замалим.

«Хтось знав, як натиснути на нього, як використати його. У відео його показали як великого шпигуна, але все, що в нього було, – це телефон і старий велосипед»

У мікрорайоні, де вони виросли, мешкало чимало родин військових, яких скерували на авіабазу ще за радянських часів.

«Ілля дружив із синами льотчиків або колишніх льотчиків», – розповів батько. «Коли він був малим, у віці двох-трьох років, – пригадала матір, – завжди вказував у небо на літаки й стежив за їхнім польотом». «Можливо, це було в його генах, – додав тато. – Брат мого діда, який загинув у Другій світовій війні, був льотчиком».

Книжкові полиці Іллі Сметаніна заполонили біографії льотчиків і авіаційні енциклопедії, а також твори французького письменника і льотчика Антуана де Сент-Екзюпері. Він мріяв стати льотчиком-винищувачем, але не пройшов медогляд – був алергіком, мав проблеми із серцем і слабкий зір. Його батько зазначив: Ілля був розчарований... Закінчив львівську консерваторію. Через рік поїхав до Києва, де грав у кількох оркестрах, зокрема в Національному симфонічному оркестрі України.

Вова переїхав до Києва і часто бачився зі Сметаніним. Ілля знімав квартиру з другом-тамадою. Вони підзаробляли, виступаючи на приватних заходах. Коли у 2013-2014 роках у Києві вибухнула Революція Гідності, концерти скасували. Вова сказав, що вони зі Сметаніним виходили на акції протесту, але тільки щоб поспостерігати за видовищем, а не через політичні переконання. Сметанін намагався заробляти гроші то як агент з нерухомості, то пишучи статті для музичних видань. Обидві спроби провалилися.

Тому Ілля був змушений повернутися до Луцька. Він переїхав до батьків і приєднався до камерного оркестру «Кантабіле», де йому платили всього 150 доларів на місяць. Він підтримував контакти з музикантами з Києва і час від часу їздив на гастролі за кордон, наприклад, у Дубаї, Францію та Німеччину. Тим часом його друзі одружувалися, створювали сім’ї.

Волинська обласна філармонія в ЛуцькуВолинська обласна філармонія в Луцьку
 

Учасників камерного оркестру «Кантабіле» шокувало відео з зізнанням СметанінаУчасників камерного оркестру «Кантабіле» шокувало відео з зізнанням Сметаніна
 

Бабусі продають фрукти, овочі та молоко в ЛуцькуБабусі продають фрукти, овочі та молоко в Луцьку
 

«Ми чекали, коли він подорослішає», – зазначив тато Іллі.

Більшість часу Сметанін проводив із військовими у відставці, які переїхали до Луцька за часів Радянського Союзу. Вони обговорювали відмову України від ядерної зброї, українську армію. Ілля розділяв розчарування колишніх військових. Українська армія була в жахливому стані, зокрема завдяки старанням президента Віктора Януковича, якого скинули під час Революції Гідності як московську маріонетку.

Сметанін вступив до місцевого аероклубу «Крила Волині», до складу якого входили цивільні льотчики, які літали на планерах і легких літаках на невеликому аеродромі в селі під Луцьком. Він був адміністратором сторінки клубу у Facebook, публікував, зокрема, фотографії старих радянських пілотів і літаків. Вова пригадав, як Сметанін їздив на старому велосипеді, на якому катався ще у школі, щоб фотографувати літаки. «Це смішило… Ми почали кепкувати: наче виріс, а все ще фоткаєш винищувачі».

Ілля Сметанін неодноразово їздив на міжнародне авіашоу в Москві, попри те, що після окупації частини України Росією у 2014 році пряме сполучення з Федерацією скасували, а багато українців стали вважати РФ ворожою країною.

Після незаконноъ анексії Криму Росією у 2014 році 204-та бригада тактичної авіації Повітряних сил була передислокована на авіабазу в Луцьку. Сметанін заприятелював із льотчиками, декому допоміг винайняти житло. Він завжди допомагав людям, розповіли батьки. Передавав подарунки від своїх військових друзів у відставці їхнім знайомим у Росії. Коли торік помер старий льотчик, Ілля допоміг його онуці, яка приїхала з Росії, продати його квартиру.

«Він говорив російською. Він не любив ні Україну, ні українську культуру. Казав: «Нащо народжувати дітей? Щоб вони страждали тут?»

Багато хто не схвалював інтересу Сметаніна до радянської авіації. Він приєднався до групи у Facebook під назвою «Збережемо древній Лучеськ», учасників якої турбувало практично все, починаючи від смороду нечистот чи варварської обрізки дерев, закінчуючи зведенням нових житлових комплексів.

Друзям Іллі не подобалася його озлоблена та вперта позиція в соцмережах. Багато хто перестав із ним спілкуватися. «Він казав, що хоче зробити щось добре для Луцька, але його ніхто не слухає, – розповів Вова. – Він розчарувався спершу в Луцьку, а потім загалом в Україні… Протягом кількох останніх років я йому телефонував тільки для того, аби привітати з днем народження».

У 2018 році Ілля приєднався до делегації від Волинської області, яка брала участь у Міжнародному форумі Переможців у Брянську, російському місті біля північно-східного кордону України. Захід був присвячений річниці перемоги у Другій світовій війні та 75-річчю звільнення Брянщини від німецько-фашистських загарбників. Один із представників волинської делегації виступив із промовою, зміст якої перегукувався з кремлівською пропагандою, розкритикувавши Революцію Гідності 2014-го та чергові вибори.

Багатьох представників делегації після їхнього повернення в Україну викликала на допити СБУ. А в березні 2020 року на польському кордоні затримали колишнього льотчика Віталія Синельникова, який служив на військовому аеродромі Луцька. У нього вилучили карту пам’яті з аерофотознімками військової бази. Він зливав Росії дані для авіаудару по аеродрому. Синельников був членом аероклубу «Крила Волині». Сметанін передавав йому фотографії, під час чого й був затриманий. СБУ тоді допитала Сметаніна, вилучила в нього ноутбук і телефон, але не висунула жодних звинувачень.

Як розповіли батьки Іллі, нині його тримають в одиночній камері в СІЗО. Він не має можливості ні зателефонувати чи відповісти на дзвінок, ні написати листа.

«Йому навіть не можна тримати в камері скрипку, бо це підвищує ризик вчинення самогубства», – сказав батько.

Перед початком повномасштабного вторгнення Росії Ілля бігав по аптеках, бо обоє батьків хворіли на коронавірус. На запитання, щеплення якою вакциною зробила родина (адже один із музикантів оркестру розповів, що сім’я надала перевагу російському препарату Sputnik), Ігор відповів: «Здається, AstraZeneca».

Усю родину 24 лютого розбудили вибухи на аеродромі. «Я не міг зрозуміти, що відбувається, – пригадав батько. – Ілля сказав: «Це війна». Він зателефонував друзям-льотчикам, які повідомили, що покинули базу за кілька годин до бомбардування.

В обідню пору 1 березня до квартири Сметаніних прийшли слідчий СБУ та двоє агентів. Вони провели обшук, вилучили телефон і ноутбук Іллі й забрали його на допит, сказавши батькам, що їхній син повернеться за кілька годин. Батьки не мали відомостей про Іллю два дні. Лише вранці 3 березня з ними нарешті зв’язався адвокат, який розповів, що його призначено захищати Іллю і що вони мали лише кілька годин, аби підготуватися до першого судового засідання.

Меморіал «Вічна слава»Меморіал «Вічна слава»
 

Репетиція оркестру «Кантабіле»Репетиція оркестру «Кантабіле»
 

 

В умовах воєнного стану, запровадженого в перший день війни, батьків Сметаніна до зали суду не пустили. Вони бачили сина тільки в коридорі, встигли запитати, як він. Почули у відповідь: «Я в нормі».

Того дня відео з його зізнанням показали на телебаченні. В мирний час це було б незаконно, але в умовах воєнного стану такі трансляції дозволено, повідомив речник СБУ. Батьки Іллі помітили подряпину на лобі сина, відзначили, що він говорив повільніше, ніж зазвичай, тому в них виникло враження, що Ілля говорить за сценарієм. Адвокат Сметаніна розповів, що бачив медичний висновок, в якому вказано, що Іллю побили, коли він перебував під вартою.

Адвокат оголосив про самовідвід. Було призначеного нового захисника. (Жоден адвокат не захотів називати своє ім’я через величезне зацікавлення громадськості цією справою). Новий правозахисник зустрівся зі Сметаніним перед слуханням 11 березня, на якому подав клопотання про призначення Іллі домашнього арешту як запобіжного заходу. Суд відхилив клопотання у зв’язку з ризиком передачі інформації.

На цьому засіданні в залі суду були присутні батьки, але Ілля вийшов на зв’язок через інтернет. Він був у тому ж одязі, в якому його затримали. Суддя дав батькам дві хвилини, аби поговорити з сином. Ілля запевнив, що з ним усе добре, і попросив не передавати йому так багато їжі.

Ігор та Марина Сметаніни сподіваються, що суд винесе вирок у найближчі два місяці. Згідно з інформацією СБУ, Ілля Сметанін обвинувачується в тому, що передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи та кількість військових літаків, місця їхньої дислокації та тренувальні польоти, а також персональні дані військовослужбовців аеродрому. Протягом 24-28 лютого він постійно зливав інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь.

Адвокат Сметаніна досі не бачив обвинувачення, висунуте прокурором. Коли правозахисник запитав Іллю, чому той зробив зізнання на відео, то Сметанін розповів, що перебував у шоковому стані й на нього тиснули. Пізніше він відмовився визнавати свою провину за звинуваченням у державній зраді.

Повторний авіаудар по луцькому аеродромі стався через два тижні після першого. Пізніше обстріляли нафтобазу. Відкрита російська агресія об’єднала українців. А учасників аероклубу «Крила Волині» та Facebook-спільноти «Збережемо древній Лучеськ» затримали та допитали спецслужби.

Багато містян критикують сім’ю Сметаніних як російськомовну, а отже, проросійську. Однак члени родини матері Ігоря Сметаніна – українці, як і батьки Марини по обох лініях. «Ілля на 75% українець, тому заявляти, що він міг це зробити, – просто маячня. Усі наші родичі тут. Наші родичі, які живуть у Чернігові, зараз ховаються в укритті й не можуть вибратися з міста», – розповів Ігор. «Чому ми жили би тут так довго, якби насправді не хотіли бути тут?» – звернула увагу Марина.

Люди уникають Сметаніних. Марина розповіла, що в університеті, де вона працює концертмейстером, їй дали зрозуміти, що хотіли б, аби вона звільнилася. Студенти Ігоря лояльні до нього, однак він радіє, що зараз заняття тривають онлайн. Але все ж подружжя переживає, що може втратити роботу. «Єдине, що я вмію, – грати на скрипці, – зазначив Ігор. – Що я маю робити? Просто сидіти вдома? Моє життя тоді втратить сенс. Це стосується і моєї дружини».

Марина та Ігор Сметаніни сумують за сином. Вони переживають: навіть якщо Іллю звільнять з-під варти, його репутацію буде зіпсуто. Вони щиро вірять, що він не винний. Зазначили, що в Луцьку авіабаза існує з 1941 року, тож росіянам навряд потрібен був шпигун, аби підтвердити це.

«Його ворог – його язик. Він просто наївний», – переконаний Ігор.

Батьки Іллі Сметаніна заявили, що їхній син ніколи не був на військовій базі. Вова ж пригадав, що одного разу був разом із Іллею на базі ще вісім років тому. Головний редактор ІА Волинські Новини Іван Савич розповів, що Ілля мав доступ до військового аеродрому та тісно контактував з офіцерами: «Він відвідував командний центр і навіть одного разу брав мене з собою. Це не секрет».

Ілля Сметанін – зрадник України? Це буде вирішувати суд. Частина його друзів вважає, що він міг це зробити, деякі щиро вірять у його непричетність. Вова, своєю чергою, зазначив: «Усі, хто його знав, хто бачив відео, розуміють, що хтось знав, як натиснути на нього, як використати його. Можливо, Ілля просто хотів показати себе важливою персоною. У відео його показали як великого шпигуна, але все, що в нього було, – це телефон і старий велосипед».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів