Від 5 до 7 років з конфіскацією: в Україні каратимуть тих, хто заробляє на гуманітарній допомозі

Понеділок, 04 квітня 2022, 16:37

В Україні набув чинності закон, який передбачає покарання за використання товарів гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку під час дії воєнного стану. Тепер за це можна «загриміти» на 5-7 років за ґрати.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Волинської митниці.

Опублікований у газеті «Голос України» та набув чинності Закон України № 2155 –IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги». 

Законом, зокрема, статтю 201 доповнено приміткою 201«Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги». Згідно з новою правовою новелою, продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку, вчинені під час надзвичайного або воєнного стану, караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Відповідно до кримінального процесуального законодавства, підслідність таких злочинів визначена за підрозділами досудових розслідувань Нацполіції України.

До слова, з початку введення воєнного стану постами Волинської митниці уже оформлено понад 40 тисяч тонн вантажів гуманітарної допомоги. Відповідальність за їх цільове використання несуть отримувачі – суб'єкти, визначені законами  України «Про гуманітарну допомогу» та «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Нагадаємо: луцькі волонтери доставили з-за кордону позашляховик Toyota, якого у п'ятницю, 1 квітня, передали Збройним Силам України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: