Викрадає паролі та файли: українців попередили про розсилку небезпечних електронних листів

Четвер, 31 березня 2022, 07:38

Українцям на електрону пошту масово приходять листи із шкідливою програмою, яка викрадає паролі і файли.

Про це Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомляє у Телеграмі.

"Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка працює при Держспецзв’язку, виявила масове розповсюдження серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів з темою "Нова програма для запису в журнал". Текст електронного листа містить повідомлення начебто від Міністерства освіти та науки України щодо "електронних навчальних журналів", а також посилання на "програму" та пароль на архів", – ідеться у повідомленні.

У разі відкриття архіву та запуску exe-файла комп'ютер буде уражений шкідливою програмою, яку, за сукупністю ознак, класифіковано як MarsStealer.

"Це шкідлива програма-стілер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп'ютер, викрадення аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів криптогаманців, програм багатофакторної аутентифікації, викрадення файлів, а також завантаження і запуск виконуваних файлів і виготовлення знімку екрану", – пояснили в Держспецзв’язку.

У службі радять в разі виявлення вказаного повідомлення не відкривати файли та негайно повідомити про це на пошту cert@cert.gov.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: