Поділитись:

За перший тиждень вторгнення на росії видали 5 тисяч посмертних нагород

П'ятниця, 25 березня 2022, 23:59
За перший тиждень вторгнення на росії видали 5 тисяч посмертних нагород

Попри те, що українська сторона заявляє про понад 16 тисяч вбитих російських військових на території України, російське Міноборони сьогодні вдруге за 30 днів повномасштабної війни повідомило про втрати у війні проти України 1351 військового.

Однак як повідомляє міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm, лише за перший тиждень війни на росії видали понад п'ять тисяч нагород для військових із припискою «посмертно».

Журналісти-розслідувачі зазначають, що всі загиблі в Україні отримують посмертно «Орден Мужества». Іноді цей орден отримують важко поранені старші офіцери та окремі військові за звитягу – але це поодинокі випадки.

Окремим вищим офіцерам за важкі поранення чи посмертно видають зірку Героя росії. Так «героєм» став поранений при штурмі Каховки командир 11-ї гв.ДШБр ВДВ Денис Шишов. Його «подвиг» був 25-го лютого, а новини про нагородження з’явилися лише через два тижні.

Розслідувачі вказують, що частина російських солдатів чи журналістів оприлюднили фотографії нагородних документів, де можна роздивитись номера нагород та день підпису наказу про нагородження.

«Відразу впадає в очі те, що велика кількість нагороджень стосується указу президента РФ підписаного 3-го березня – це приблизно тиждень після початку повномасштабної війни проти України. Тобто, в цей список нагороджених потрапили ті, хто загинув в перші дні. Саме в цей день росіяни вперше повідомили про свої втрати», – йдеться в розслідуванні.

Мінімальний номер «посмертного» «Ордену Мужества» за наказом від 3-го березня 2022, який змогли знайти журналісти, 78487, а максимальний 83281.

«Різниця між ними 4794 ордени. Це дуже загальна оцінка, адже кожен день ми знаходимо нові номери, і ці показники будуть коректуватись у бік збільшення російських нагород за наказом від 3-го березня. Більшість нагород за цей день видано "посмертно"», – вказують журналісти.

Показник виписаних посмертно нагород приблизно збігається з даними, що опублікувала Україна 2 березня, заявивши про російські втрати на рівні 5840 військових за перший тиждень війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів