Поділитись:

Петиція про трибунал для путіна набрала 1,4 мільйона підписів: хто підтримав

Четвер, 24 березня 2022, 12:04
Петиція про трибунал для путіна набрала 1,4 мільйона підписів: хто підтримав

Більше ніж 1 мільйон людей підписали петицію, опубліковану на сайті Avaaz, із вимогою притягнути президента росії владіміра путіна до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Про це повідомляє видання Гордон.

Петицію «Віддати Путіна під суд» створили 14 березня. Станом на 24 березня під нею підписалося майже 1,39 мільйона людей. Її автори ставлять за мету зібрати 1,5 мільйона підписів.

«Путін просто на наших очах вчиняє вищий міжнародний злочин – агресію. Є потужний спосіб притягнути його до відповідальності: новий трибунал у стилі Нюрнберга, щоб переслідувати його особисто за цей мерзенний вчинок», – указано в петиції.

Платформа Avaaz пообіцяла працювати з відомими експертами, щоб досягти створення такого трибуналу, якщо петиція набере необхідну кількість голосів.

На сайті Justice for Ukraine, присвяченому петиції, пояснили, що нині Міжнародний кримінальний суд (МКС) розслідує воєнні злочини, скоєні внаслідок нападу Росії на Україну. Однак є проблема зі злочином агресії, оскільки передати таку справу в МКС може тільки Рада Безпеки ООН, але Росія в цьому органі має право вето.

«Тому ми закликаємо до створення міжнародного трибуналу, щоб судити президента путіна за злочин агресії. Це не нова ідея: 80 років тому світові лідери зустрілися в Лондоні, щоб створити правову основу для судового переслідування злочинців Другої світової війни. Ця правова база привела до Нюрнберзького процесу, під час якого було засуджено 161 воєнного злочинця», – пояснили автори ініціативи Justice for Ukraine.

Серед відомих підписантів петиції, як повідомляють на сайті Justice for Ukraine, – колишні президенти та прем'єр-міністри низки країн, зокрема:

  • колишній президент України Віктор Ющенко
  • колишня президентка Литви Даля Грібаускайте,
  • колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі
  • колишній президент Грузії Георгій Маргвелашвілі
  • колишній президент Болгарії Петро Стоянов
  • колишній президент Болгарії Росен Плевнелієв
  • колишній президент Болівії Хорхе Кірога Рамірес
  • колишній прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун
  • колишній прем'єр-міністр Великобританії Джон Мейджор
  • а також колишні президенти Латвії, Румунії, Естонії та інші.

Крім того, серед підписантів є юристи, які спеціалізуються на міжнародному праві: королівські адвокати Філіп Сендс і Хелена Кеннеді, колишній прокурор Нюрнберзького військового трибуналу Бенджамін Ференц, колишній голова Європейського суду з прав людини Ніколас Братца.

Розслідування агресії в межах такого трибуналу могло б доповнити розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, якими займається МКС. На думку експертів, трибунал можна створити в юрисдикції України як потерпілої сторони, а міжнародну легітимність та авторитет йому може надати угода між Україною та Генеральною Асамблеєю ООН або з низкою держав-засновників.

До складу суду, як вважає експерт, мають увійти українські та міжнародні судді. Працювати трибунал може як на території України, так і за її межами, наприклад у Гаазі чи Нюрнберзі.

Після 2002 року, коли розпочав роботу МКС, спецтрибунали створювали неодноразово. Зокрема, 2003 року уряд Сьєрра-Леоне та ООН створили спеціальний суд для переслідування винних за злочини під час громадянської війни у Сьєрра-Леоне. У 2012 році за воєнні злочини на цій території було засуджено колишнього президента Ліберії Чарльза Тейлора.

Нагадаємо, що у центрі Чернігова російські окупанти зруйнували готель «Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів