Поділитись:

Мінагро про посівну: критичну проблему з паливом вирішують на рівні перших осіб країни

Понеділок, 14 березня 2022, 14:51
Мінагро про посівну: критичну проблему з паливом вирішують на рівні перших осіб країни

Показник готовності українських аграріїв до посівної негативний, але поки й не критичний: головна проблема – нестача палива для сільськогосподарської техніки.

Про це у понеділок, 14 березня, розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, повідомив «Інтерфакс-Україна».

«Загальна потреба у добривах під посівну покрита на 84 %, у засобах захисту рослин – на 55 %. Цей показник незадовільний, але й не критичний, адже нестачу можна компенсувати за рахунок імпорту з країн ЄС, які готові надати нам всю необхідну підтримку. Тим більше, що агрономічні терміни внесення ЗЗР припадають переважно на травень. Найбільш критична проблема – з паливом, вона вирішується на рівні перших осіб держави», –наголосив міністр.

Він нагадав, що аграрії розпочинають підготовку до посівної ще восени попереднього року, тож до війни вони змогли підготувати необхідні ресурси для посівної приблизно в однакових обсягах.

Лещенко уточнив, що потреба в насіннєвому матеріалі в Україні забезпечена на 78 %. Переважна більшість матеріалу вже на складах аграрних виробників.

«Щодо продовольчої безпеки. Наразі рано давати будь-які оцінки – все залежатиме від військової ситуації в державі. Аграрії України дуже мужні й готові працювати у складних умовах, щоб забезпечити продовольчу безпеку. Оптимальних календарних термінів сівби немає, вони залежать від погодних умов. У нас холодна весна, тому старт посівної кампанії дещо відкладено. Основний період цього року припаде на квітень-травень», – прокоментував міністр.

За його даними, Мінагрополітики перебуває у постійному контакті з великими дистриб'юторами та виробниками насіння та ЗЗР, які роблять все можливе для забезпечення продовольством та недопущення продовольчої кризи.

Нагадаємо: європейський підрозділ Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомив, що поточна попередня кількість постраждалих в Україні становить 18 мільйонів осіб, з яких 6,7 мільйона є внутрішньо переміщеними особами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів