Поділитись:

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото)

Четвер, 10 березня 2022, 15:00
Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото)

За останні два тижні ринок нерухомості у західній Україні добряче сколихнули зміни. Небувалий попит на оренду житла в обласних центрах Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, а віднедавна і Волинської областей дуже швидко випередив пропозицію. 

У деяких містах підприємливі і не дуже сумлінні орендодавці скористалися цим, і в рази підняли ціну на оренду. Так, ще кілька днів тому на луцькому ОLХ висіло оголошення про оренду дуже занедбаної радянської однокімнатної хрущівки за 10 тисяч гривень в місяць. Після того, як соцмережі почали активно засуджувати таку поведінку і прирівнювати її до мародерства, оголошення тихенько зникло. 

Не змінився хіба що попит на житло у відносно спокійних областях України. І з кожним днем, кожним новим бомбардуванням він тільки зростає. 

Журналісти сайту луцьких новин «Конкурент» розбиралися, яка ситуація на ринку нерухомості у Луцьку. 

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото) 

Небувалий ажіотаж

Повідомлення про родину з кількома дітьми і котами, які знімуть житло у Луцьку, з'являються у місцевих фейсбук-спільнотах зі швидкістю світла. Здебільшого це люди, які втекли з-під обстрілів, рятуючи свої життя та життя рідних. Зараз вони намагаються зупинитися у безпечному місці і будувати своє життя тут. 

На допомогу таким людям приходять як місцеві мешканці, так і об'єднання рієлторів. До прикладу, раніше ми розповідали, що в Луцьку для біженців є опція безкоштовного пошуку житла

Деякі біженці, однак, просто тимчасово зупиняються у Луцьку і на Волині перед тим, як рушити далі на захід. Для них пропонують варіанти тимчасового перебування, безкоштовну їжу тощо. Детальніше про такі послуги читайте тут: ЯК І ДЕ У ЛУЦЬКУ ДОПОМАГАЮТЬ ВИМУШЕНИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ.

Про кількість охочих орендувати житло у Луцьку активно говорять рієлтори. Зокрема, фахівець компанії «Атланта нерухомість» Роман Вольчинський каже, що в обласному центрі Волині попит з часом тільки зростатиме, адже великі міста, як от Львів, уже переповнені. 

«Ці міста вже не мають, куди приймати людей. Ціни там у чотири рази піднялися. Сьогодні у Львові квартири, які здавалися по 10-15 тисяч, здаються по 40-50. Вони перенавантажені. Відповідно, люди починають шукати оренду в інших обласних центрах. В тому числі їдуть до Луцька. В Луцьку не вистачає житла для того, щоб забезпечити всіх тих, хто реально хоче орендувати. З колегами спілкувався – телефони просто розриваються. Київська область, Запорізька, Дніпро - люди з усіх куточків шукають житло. Залишилося або дуже дешеве житло, або дуже дороге», – розповідає він. 

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото) 

Що у Луцьку з орендою 

Попри шалене зростання попиту, аномального росту цін на оренду житла у місті не спостерігають. Цьому сприяє і патріотичний настрій в країні – люди розуміють, в якій ситуації опинилися біженці, і не намагаються нажитися на чужому горі. 

«Оренда в нас не піднялася в рази, як у Львові. Є дефіцит, і тому вартість оренди прогнозовано росте. Якщо раніше двокімнатну квартиру (хрущівку) можна було орендувати за 5 тисяч, то зараз вона коштує близько 6-7 тисяч гривень», – розповідає Роман Вольчинський. 

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото) 

Рієлтор Валерій Мусійчук каже, що вільного житла в Луцьку практично немає. Заявок про пошук житла значно більше, ніж пропозицій оренди. 

«Ми постійно моніторимо ринок, і як тільки щось звільняється, відразу заселяємо. Заявок дуже багато. Двокімнатну квартиру можна зняти від 5000 гривень в місяць і вище, однокімнатну – від 3500 гривень. Але це досить умовні цифри. Є власники, які йдуть назустріч переселенцям і роблять знижки. Часто люди надають житло безоплатно, лише за сплату комунальних послуг. На жаль є випадки, коли власники житла почали піднімати вартість оренди. На щастя, це не загальна тенденція, принаймні поки що», – розповідає він.

За його словами, вимушені переселенці шукають різноманітні варіанти, в залежності від товщини гаманця і ситуації, в якій їм довелось покинути свої домівки. Є люди, які задовільняються будь-яким дахом над головою, і є такі, хто шукає більш комфортні умови проживання. Найбільшим попитом користуються 2-, 3-кімнатніі квартири та будинки або частини будинків зі зручностями. Це зрозуміло, адже їдуть переважно сім'ями, а то й по кілька сімей, і однієї кімнати їм не вистачає. 

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото) 

Часто у пропозиціях оренди є пункт «здамо тільки жінкам з дітьми», або ж «тільки мешканцям Волинської області». Орендодавці бувають упереджені до тих, хто шукає вимушеного притулку у Луцьку. Однак, це не масове явище, каже Валерій Мусійчук. 

«Це не стільки недовіра до «не місцевих», скільки непевність в спроможності оплати оренди приїжджими через місяць-два. Міркують так: от зараз я поселю, а через якийсь час вони не зможуть платити за оренду, бо ж роботи у них немає. Виганяти людей з житла якось не по -людськи, але й мені потрібні гроші для життя. Тому й шукають або місцевих, або платоспроможних. Хоча фактор певної недовіри до приїжджих теж існує. Особливо не хочуть селити сім'ї, коли приїзджають окрім жінок і дітей здорові чоловіки. Додам, що все ж таки, більшість не підняла ціни і йдуть назустріч вимушеним переселенцям», – говорить він. 

Що там з купівлею-продажем житла 

Поки на оренду нерухомості у Луцьку величезний попит, питання купівлі-продажу житла завмерло на невизначений час. За словами фахівців, фактично з початку війни у сфері купівлі-продажу фактично всі угоди в стані стагнації. Реєстри перестали працювати, і тому зараз неможливо здійснити такі операції. 

«Ринок завмер. Люди не знають, що робити. Як продавці, так і покупці. Ті клієнти, які уклали з нами контракти на продаж об'єктів, також розгублені і не знають, що робити. Покупців, по факту, нема. Тих, хто цікавиться купівлею, просто одиниці. Цінова політика залишилася на тому рівні, яка була. Динаміки не бачу», – підсумовує Роман Вольчинський. 

Війна і біженці: як зросла оренда квартир у Луцьку (фото) 

Нагадаємо, на Волині щодня розселяють тисячі біженців. Дехто залишається тут жити. Хтось шукає тимчасового притулку перед тим, як податися у Європу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів