Поділитись:

Дефолт неминучий: агентство Fitch обвалило кредитний рейтинг Росії

Середа, 09 березня 2022, 01:15
Дефолт неминучий: агентство Fitch обвалило кредитний рейтинг Росії

Рейтингове агентство Fitch слідом за Moody’s обвалило кредитний рейтинг Росії з В до С – тобто до переддефолтного стану.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Fitch, інформує Економічна правда.

«Рейтинг "C" відображає думку Fitch про те, що суверенний дефолт неминучий», – йдеться у повідомленні.

Агентство востаннє знизило рейтинг РФ до В менше ніж тиждень тому, 3 березня. Проте переглянуло його у середу з огляду на останні кроки західних країн та Кремля.

Зокрема, указ Путіна, яким він дозволив виплачувати валютні борги у рублях перед «недружніми» країнами – тобто тими, що наклали санкції проти агресора: США, Британією, країнами ЄС. Такі платежі, попри будь-які регулювання всередині РФ, не будуть вважатися виконанням зобов’язань і фактично означатимуть дефолт емітента.

Крім того, з кінця минулого тижня ЦБ Росії заборонив передавати боргові купони за ОВДП в рублях нерезидентам.

Загалом, зазначає Fitch, подальше посилення санкцій та обмеження торгівлі енергоносіями збільшують ймовірність політичної відповіді Росії, яка включатиме принаймні вибіркову невиплату її суверенних боргових зобов’язань.

Існує й інший ризик, який агентство визначає як незначний – встановлення технічних бар’єрів для обслуговування боргу, наприклад – через пряме блокування переказу коштів, або через системи клірингу.

Що таке дефолт?

Країни оголошують дефолт, коли не можуть розрахуватися зі своїми боргами.

Попри поширену думку, що після дефолту усі борги автоматично «зникають», це не зовсім так, пояснюють фахівці.

Держава – не підприємство, яке можна просто оголосити банкрутом і ліквідувати. Країна продовжить існувати й після дефолту, і їй доведеться взаємодіяти з міжнародними партнерами, які виступали її кредиторами.

Тому насправді після оголошення так званого «технічного» дефолту країни, як правило, хоч і заявляють про свою неплатоспроможність, але надалі все одно змушені домовлятися з кредиторами – про списання частини боргу і відтермінування майбутніх виплат.

В разі ж, якщо країна відмовиться від виплати одразу всіх боргів, це може мати катастрофічні наслідки для економіки. І те, що, на перший погляд, може здатися звільненням від кредитного тягаря, в реальності має всі шанси закінчитися ще більшими проблемами – від міжнародної ізоляції до арешту активів держави й накладання обмежень на інвестиції в країну.

Якими можуть бути наслідки?

Відмовляючись виконувати навіть частину боргових зобов'язань, країна, фактично, заявляє, що є ненадійним позичальником. Найочевидніші наслідки цього кроку – відтік інвестицій, знецінення національної валюти та, як результат, збідніння населення.

Сам факт дефолту підірве довіру з боку міжнародних кредиторів і закриє доступ до нових кредитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів