Поділитись:

«Сьогодні ідеологія – незалежна Україна»: Михаїл звернувся до Московського патріархату

Вівторок, 01 березня 2022, 16:46
«Сьогодні ідеологія – незалежна Україна»: Михаїл звернувся до Московського патріархату

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звернувся до православних християн УПЦ (Московський патріархат) і закликав об'єднатися. 

Відповідне звернення священнослужитель озвучив в ефірі 12 каналу. 

Він наголосив, що перед спільною загрозою не час для чвар, адже в пріоритеті має бути незалежність України. 

«Сьогодні та сама особлива мить, щоб усвідомити, що Москва нам не друг. Москва – це не той релігійний центр, на який треба спрямовувати свої погляди. Сьогодні в Україні небезпека. Сьогодні у нас спільний ворог. Ми всі виховувалися в різний час із різними ідеологами. Але сьогодні ідеологія одна - наша суверенна, незалежна держава Україна. Я бачу цей особливий момент, коли ми дійсно можемо стати єдиною помісною православною церквою. Потрібно відмовитися від зверхності і залежності від Московського патріархату. Треба об'єднатися в Україні – стати по один бік барикад на боротьбу із нашим спільним ворогом – Росією. 

Ми не шукаємо непорозумінь, а навпаки шукаємо єдності і однодумності. Але в цьому процесі є і «гарячі голови», які хочуть сьогодні церковне питання підняти на поверхню і породити непорозуміння. Ніхто сьогодні не може захоплювати храми і робити безчинства. Лише на любові і на порозумінні повинно відбутися об'єднання в єдину українську православну церкву, не залежну ані від Москви, ані від інших релігійних центрів. 

Ми маємо бути єдиними і цілеспрямованими для повної перемоги над російським загарбником. Тому благословляю усіх на мир, дружбу, і закликаю братів-архієреїв сісти за стіл переговорів і виробити спільний план захисту нашої України. Хай Господь допоможе нам.

І воістину згадуючи слова євангеліста Іоана Богослова, «так пізнаю, що ви учні мої, якщо будете мати любов між собою». І словами Тараса Шевченка я говорю до вас, «обніміться, брати мої, молю вас, благаю», – сказав Михаїл. 

Нагадаємо, раніше він повідомляв, що з початком війни багато священників і прихожан УПЦ (МП) звертаються за роз'ясненнями, як перейти до лав ПЦУ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів