Поділитись:

«Нам зараз не до московських храмів», – митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Понеділок, 28 лютого 2022, 15:53
«Нам зараз не до московських храмів», – митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Владика Михаїл розповів, що з початком війни все більше волинян почали цікавитися переходом їх парафії до Православної церкви України.

У коментарі журналістам сайту луцьких новин «Конкурент» він повідомив, що у час, коли Україна бореться з зовнішнім ворогом, не слід продовжувати внутрішні чвари. Однак, якщо прихожани храмів так званого «Московського патріархату» бажають поповнити лави ПЦУ, їм проводять консультації та пояснюють, як це зробити. 

«На сьогодні фактів про перехід нема. Є лише той факт, що люди піднімаються і телефонують. Я зустрічався із людьми, які питають, що треба зробити для того, щоб перейти. За консультаціями звертаються. В мене є інформація про те, що деякі парафіяни приходять до священник і вимагають від нього, щоб переходив у ПЦУ. Колківський священнослужитель заявив, що він Кирила не поминає, і теж піднімає шум», – зазначив Михаїл.

Він розповів, що самі представники ПЦУ на Волині не ініціюють нічий перехід до них, однак активно ведуть перемовини. 

«Ми стоїмо на позиції, що сьогодні треба боротися із зовнішнім ворогом, а не створювати протистояння всередині», – каже він.

Щоб церквам  так званого «Московського патріархату» перейти у лоно ПЦУ, необхідно провести зібрання громади. Згідно з українським законодавством, громада має прийняти рішення, що виходить із підпорядкування Московського патріархату, відповідну заяву подає в ОДА. В адміністрації реєструють заяву – і громада переходить у підпорядкування ПЦУ. 

«Ми в ці питання не втручаємося, бо наші священники зайняті іншими справами – допомагають територіальній обороні соціальним, гуманітарним служінням. Ми маємо, чим зайнятися, і тому нам зараз не до московських храмів», – заявив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів