Поділитись:

На Волині хочуть вакцинувати дівчат від вірусу папіломи людини

Понеділок, 21 лютого 2022, 17:38
На Волині хочуть вакцинувати дівчат від вірусу папіломи людини

На Волині хочуть вакцинувати дівчат віком від 9 до 15 років від вірусу папіломи людини, який найчастіше стає причиною раку шийки матки. 

Про це стало відомо під час круглого столу у Волинській ОДА у понеділок, 21 лютого. 

Таку пропозицію озвучила керівниця благодійної організації «Фонд боротьби з раком» Марія Адамчук-Коротницька. Пропозиція пролунала на фоні погіршення ситуації з онкозахворюваннями в області. Як ми повідомляли раніше, у волинянок удвічі частіше почали виявляти онкологію на пізніх стадіях

«Хочемо зараз, щоб була система і регулярність обстежень на рак шийки матки чи молочних залоз. Це ті хвороби, від яких найбільша смертність. Ми хочемо, щоб місто і область об'єдналися у боротьбі з хворобами. Це така річ, яку майже неможливо попередити. Можна рано виявити і вилікувати», – зауважила вона. 

Гінекологиня, керівниця Центру планування сім'ї Наталія Ткачук додала, що серед підлітків практично кожен другий є носієм вірусу папіломи людини. Коли підліток починає жити статевим життям, є дуже високий ризик бути інфікованим. Згодом цей вірус може перерости у рак і загрожувати життю жінки. Тому, за словами експертки, важливо вчасно діагностувати вірус, розмовляти з підлітками про безпечний секс, а також вакцинувати дівчат, аби уникнути серйозних проблем у майбутньому. 

Її підтримав  лікар-гінеколог-онколог, завідувач онкогінекологічного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Волинської обласної ради Тарас Рожанський. Він наголосив, що якщо на державному рівні нема можливості вакцинувати дівчат віком від 9 до 15 років, то було б добре на місцевому це запровадити, і діяти на випередження. 

Наразі вакцини від вірусу папіломи людини платні. 

Надрукувати
мітки:
коментарів