Поділитись:

У волинянок вдвічі частіше почали виявляти запущений рак, – гінеколог

Понеділок, 21 лютого 2022, 16:06
У волинянок вдвічі частіше почали виявляти запущений рак, – гінеколог

У жінок на Волині удвічі частіше виявляють запущені стадії раку. 

Про це під час круглого столу у понеділок, 21 лютого повідомив лікар-гінеколог-онколог, завідувач онкогінекологічного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Волинської обласної ради Тарас Рожанський

За словами медика, через пандемію коронавірусу і відсутність планових оглядів показники захворюваності і смертності він раку серед жінок погіршилися. 

«Щорічно у 500 тисяч жінок фіксують діагноз рак шийки матки. Щорічно приблизно 300 тисяч з них помирає. В Україні щорічно помирає більше двох тисяч жінок. 
До пандемії ми мали профілактичні огляди, які працювали. 25% жінок на Волині охоплювали ці огляди. МИ виявляли жінок із груп ризику, виявляли носіїв вірусу папіломи людини, який стає причиною раку шийки матки. Але. У звіті за 2021 рік відсоток виявлення по профоглядах становив всього 1,3%. У 2019 році це було у межах 60%. Занедбаний стан у 2019-му виявляли у 20% жінок. Сьогодні пацієнтів у занедбаному стані 40%», – зазначив Тарас Рожанський. 

У волинянок вдвічі частіше почали виявляти запущений рак, – гінеколог 

За його словами, цю ситуацію можуть покращити періодичні направлення на огляди. Сімейні лікарі, на його думку, повинні відправляти пацієнтів на такі обстеження. Важливо популяризувати планові огляди серед жінок, аби виявляти хвороби на ранній стадії. Адже у такому разі шанси на успішне лікування значно вищі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів