Поділитись:

Повернення до коренів: як хасиди у Луцьку відновлюють синагогу

Субота, 12 лютого 2022, 16:15
Повернення до коренів: як хасиди у Луцьку відновлюють синагогу

Мойше Меїр та Ханна Матусовські — подружжя хасидів родом із Луцька. До релігійного життя прийшли у дорослому віці. Тепер ревно дотримуються найсуворіших правил життя ортодоксальних євреїв і хочуть відновити місцеву синагогу.

Їхню історію розповів друкований журнал Reporters.   

 Синагогу звели у XVII столітті для єврейського населення міста. У 1941 році німці спочатку заборонили там молитву, а згодом підірвали будівлю. Радянська влада позбавила синагогу статусу пам'ятки і теж планували підірвати, але цьому завадив місцевий архітектор. Зрештою будівлю відновили і облаштувала там спортзали.

Мойше Меїр було 11 років, коли він прийшов туди на важку атлетику. Тепер йому 49, і він там молиться. Минулого року будівлю  передали у користування луцькій громаді «Хабад Любавич», яку він очолює. Після 80 років заборони у синагозі знову дозволили молитися. Подружжя вважає це справжнім дивом.

У майбутньому Мойше і Ханна хочуть облаштувати у синагозі центр єврейської громади, громадський простір, який могли б використовувати всі євреї, луцькі та приїжджі. Поки вони чекають, коли звідти заберуть залишки спорту.

Героєм журналу Reporters Мойше Меїр та Ханна Матусовські стали  невипадково. Новий номер друкованого видання присвячений дивам. Під обкладинкою на читача чекають історії у текстах і фото про невипадкові життєві збіги, неймовірні повороти долі і дрібні побутові чудеса, які змушують дивуватися і дивитися на світ із вдячністю. Це журнал літературного репортажу з реальними історіями і красивими фотографіями від українських журналістів, письменників і фотографів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів