Поділитись:

Морська блокада з боку РФ: які наслідки для економіки України

П'ятниця, 11 лютого 2022, 16:27
Морська блокада з боку РФ: які наслідки для економіки України

Блокада українських портів може завдати великих збитків економіці України, насамперед експорту.

На думку експортів ZN.UA, першим постраждає аграрний бізнес. Але від надходжень від аграрного експорту в результаті залежить курс гривні, яка почне дорожчати через дефіцит долара. Потім під ударом виявиться платіжний баланс, виконання держбюджету та інше.

Як пише у своїй колонці для Центру транспортних стратегій доцент Київської школи економіки Олег Нив'євський, українська економіка дуже залежить від міжнародної торгівлі. Крім того, морські порти України є украй важливим транспортним вікном України на світові ринки – понад 60% українського експорту здійснюється через морські порти.

"За місяць блокади матимемо вже 0,75-5,1 млрд дол сукупних втрат або 0,48%-3,3% ВВП 2020 року. За 3 місяці блокади оцінка буде відповідно, 2,25-15,3 млрд дол, або 1,45%-9,9% ВВП», – вважає експерт.

Оскільки агроекспорт – це близько 45% всього українського експорту, і в основному аграрна продукція йде з України саме через порти, їхня блокада може мати досить вагомі наслідки для української економіки. Сумарні обсяги агроекспорту перевищують 22 млрд. доларів, це вагома частина наших доходів і не тільки. Від стабільності цих надходжень залежать також курс гривні, яка дорожчатиме за дефіциту долара, платіжний баланс, та й просто фінансовий стан агрокомпаній, які на сьогоднішній день забезпечують роботою близько 3 мільйонів українців і виробляють близько 16% від усього нашого ВВП. І це наслідки тільки для агрогалузі, а є й інші товари, які ми відправляємо морем. Звісно, можна знайти інші маршрути, але цей час. А якщо говорити про зерно, то й інфраструктурні складності, ні автомобілями, ні залізницею такого обсягу товаром із України не вивезти.

Нагадаємо, російські військові з 13 по 19 лютого закривають райони Чорного та Азовського морів під приводом ракетних та артилерійських навчань. Це може свідчити про підготовку морської блокади українських портів.

10 місяців тому, у квітні 2021 року джерела ZN.UA розповідали, що президент РФ Володимир Путін провів нараду, де обговорювалося, як економічними коштами добити Україну. Вирішили піти двома шляхами. Один із цих шляхів – "Північний потік-2", який уже добудували, але ще не сертифікували в ЄС. Другий – встановлення економічної блокади українських портів, що має посилити економічну та соціально-політичну ситуацію в українській частині Азово-Чорноморського басейну. (Нагадаємо, у цих районах України сильні проросійські настрої).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів