Поділитись:

Полювання на «зайців»: у луцьких маршрутках по-новому ловитимуть халявників (відео)

П'ятниця, 04 лютого 2022, 19:41
Полювання на «зайців»: у луцьких маршрутках по-новому ловитимуть халявників (відео)

Швиденько забіг у маршрутку, сів непомітно, і не заплатив за проїзд: так звані «зайці» – на жаль і досі трапляються у Луцьких маршрутках. Навіть попри контроль та електронну систему оплати проїзду, деякі лучани навмисно ухиляються від сплати.

Окрім пильних водіїв контроль за оплатою проїзду здійснюють контролери. Раніше цим займалися окремі працівники Луцького підприємства електротранспорту. Та нині у Луцькій міській раді вирішили створити спеціальну «службу контролю». Відповідне рішення ухвалили 3 лютого на засіданні виконкому.

У нову «службу контролю» входитиме 2 людини: один контролер, та ще один – охоронець. Таких груп у місті планують створити близько 20-ти. Контролери перевірятимуть чи оплатили пасажири за проїзд – щодня. Такі рейди відбуватимуться в час пік – вранці та ввечері. Як розповів перевізник Юрій Романюк – майже усі луцькі перевізники підтримують «удосконалену» міськрадою процедуру контролю.

«Швидше за все це буде тендер, так як перевізник тільки має право на штрафи. Міська рада буде підписувати договір з охоронною фірмою, а перевізники будуть наймати контролерів. Це додаткові працівники і додаткові витрати, але на сьогодні практично всі перевізники на це дають згоду, тому що ситуація плачевна», – каже Юрій Романюк.

Юрій Романюк розповів, що через те, що деякі пасажири систематично не оплачують проїзд – перевізники зазнають чималих збитків. 

Якщо ж контролери під час рейду виявлять «зайця» – на пасажира, який не оплатив проїзд – складають протокол про адміністративне порушення. Відповідно – його прохатимуть пред’явити документ, який засвідчує особу. Лише в такому випадку виписується штраф. Та ось якщо людина відмовляється представлятися чи показувати документи – контролер уповноважений викликати поліцію.

«Якщо в цієї особи, яку виявили, немає електронного квитка чи вона буде пояснювати, що вона водієві заплатила – для цього є певна процедура. Прописані штрафні санкції – в тролейбусі 120 гривень, в автобусі – 160.Якщо особа не буде сплачувати, будуть викликати працівників поліції для встановлення цієї особи, для доставлення до відділку», – розповідає начальник управління транспорту Луцької міської ради Віктор Главічка.

Віктор Главічка зазначив, що нині весь громадський транспорт міста обладнаний камерами відео-спостереження, втім вони планують оснастити контролерів ще й боді-камерами. Коли нова служба контролю приступить до виконання роботи – поки невідомо. Тож допоки систему допрацьовують – контроль за дотриманням оплати проїзду продовжують здійснювати працівники ЛПЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
14 лютого 2024
10 лютого 2024
08 січня 2024
06 січня 2024
15:41
05 січня 2024
30 грудня 2023
27 грудня 2023