Поділитись:

Суд закрив справу про п’яне водіння волинського митника

П'ятниця, 04 лютого 2022, 14:22

На Волині суд закрив справу про п’яне водіння начальника митного поста «Устилуг» Олександра Оникійчука. Водій своєї вини не визнав. Натомість суд вирішив, що інспектор порушив процедуру та порядок проведення огляду водія, а відео, які були долучені до справи, є неналежними доказами його винуватості. 

Про це пише «Перший», посилаючись на постанову Володимир-Волинського міського суду від 19-го січня.

4 листопада 2021 року о 21:36 у місті Устилуг на вулиці Володимирській на той час начальник відділу митного оформлення №3 митного поста «Устилуг» Олександр Оникійчук їхав п’яним за кермом автомобіля «Land Rover». Він відмовився пройти перевірку на «Драгері» на місці події.  

У судовому засіданні митник своєї вини не визнав та розповів, що випив всього склянку пива за вечерею.

 «Суду пояснив, що він на час інкримінованого йому адміністративного правопорушення проходив службу в органах Державної митної служби, у вказаний день перебував на черговій зміні і за вечерею випив склянку пива. Близько 21 год 30 хв він поїхав в магазин в м. Устилуг, щоб купити деяких продуктів харчування. Припаркувавши машину поблизу магазину, побачив, що за ним слідом приїхав службовий автомобіль поліції і йому інспектор заявив про допущене ним порушення ПДР, а саме здійснення маневру без ввімкненого покажчика повороту, що не відповідало дійсності», – йдеться у постанові.

Зі слів Олександра Оникійчука, він зізнався поліцейським, що випив склянку пива за вечерею, але п’яним не був. Також ексочільник митного поста відмовився проходити обстеження на місці події, оскільки не довіряв працівникам поліції та приладу, яким вони користуються. Натомість нібито погодився на проходження обстеження у лікаря, однак поліцейські направлення йому не виписали та не забезпечили проходження обстеження. Також він хотів скористатись правовою допомогою адвоката під час того, як складався протокол, у чому йому теж відмовили. Крім того, його не відсторонили від керування автомобілем.

Зі слів Олександра Оникійчука, при складанні протоколу і під час цієї події були присутні візуально відомі йому працівники певних підрозділів Державної митної служби, які з’явились там ніби випадково. Їх він також бачив на митному посту після закінчення процедури оформлення протоколу, спілкувався з ними про цей інцидент та надавав пояснення.

Крім того, митник зазначив, що від несення служби його не відсторонили, бо не знайшли для цього підстав. Після того ж, коли він закінчив зміну, відразу поїхав у Нововолинську ЦМЛ, де пройшов обстеження на стан сп’яніння. Згідно з висновком, він був тверезим, а у його крові не було алкоголю.

На думку Оникійчука, ця подія є провокацією з метою дискредитувати його. Тому він просив закрити цю справу.

Суд вирішив, що відеозаписи з місця події є неналежними доказами його винуватості, оскільки вони отримані з невідомих джерел та не в установленому порядку. Крім того, суддя зазначив, що поліцейський не дотримався процедури і порядку проведення огляду водія на стан сп’яніння. Зокрема, він не вказав у акті огляду назву та серійний номер «Драгера» та не надав направлення на проходження огляду у лікарні. Крім того, у матеріалах справи відсутні відомості про притягнення Оникійчука до адміністративної відповідальності за порушення ПДР.

Тож суд прийшов до висновку, що працівники поліції безпідставно звернулись до митника, який у той момент не керував автомобілем та йшов у магазин. При цьому безпідставно вимагали у нього пройти перевірку на стан сп’яніння, а після його відмови не забезпечили йому право на захист, не дали змогу пройти огляд у лікарні, вказали надумані підстави та незаконно склали щодо нього прокол.

Суддя Олександр Лященко закрив провадження у справі через відсутність в діях водія складу адміністративного правопорушення.

До слова, у квітні 2021 року Олександра Оникійчука відсторонили від виконання посадових обов'язків. Тоді в межах боротьби з корупцією понад 100 працівників митниці у різних областях України відсторонили від виконання їхніх посадових обов’язків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів