Поділитись:

Бомбосховища та укриття у Луцьку: в якому вони стані (відео)

П'ятниця, 04 лютого 2022, 09:15
Бомбосховища та укриття у Луцьку: в якому вони стані (відео)

Фонд захисних споруд для захисту населення Луцької громади складається зі 101-ї захисної споруди. Це 61 сховище і 40 протирадіаційних укриттів.

Про це розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міської ради Юрій Кирилюк, – повідомляє Суспільне.

Усі захисні споруди, що є у Луцьку, можуть укрити 31 тисячу людей. Всього в місті постійно проживають орієнтовно 200 тисяч людей.

Зі слів Юрія Кирилюка, основна відмінність між бомбосховищем та укриттям – призначення. Сховище – це герметична споруда, де люди можуть перебувати понад добу. Воно має захистити від ядерного удару та радіації. Укриття ж захищають від наслідків війни.

Хто і за які гроші утримує захисні споруди

У Луцьку є захисні споруди державної, приватної, і комунальної власності. Зі слів начальника відділу з питань цивільного захисту населення, міська рада опікується лише комунальними захисними спорудами. Утримання приватних споруд – клопіт їх власників.

У комунальній власності міста є 30 споруд зі 101-ї, що розташовані у громаді. Минулого і позаминулого року з бюджету Луцької громади не виділяли грошей на утримання споруд цивільного захисту.

«У нас є програма організації цивільного захисту Луцької громади. У 2017 та 2018 роках виділялися кошти, це близько 130 тисяч гривень було. У 2020 та 2021 гроші не виділяли», – зазначив Юрій Кирилюк.

З його слів, більшість захисних споруд були побудовані у 70-80 роках минулого століття.

«Вони старіють і зношуються. У нас сьогодні 24 споруди не готові до використання за призначенням», – додав посадовець.

Згідно із програмою розвитку цивільного захисту, яку затвердили у Луцьку торік, у 2022 році з міського бюджету мають виділити по 200 тисяч гривень на ремонт захисних споруд та їх комплектацію спецобладнанням.

Найпростіше місце укриття – підвал

Зі слів Юрія Кирилюка, офіційно визначені у місті укриття та сховища не зможуть вмістити усіх охочих, адже розраховані орієнтовно на 31 тисячу людей. Відтак, зі слів начальника відділу з питань цивільного захисту населення, при нагоді можуть стати підвали будинків.

«В 14-му році була вже схожа ситуація, ми подивилися, що не вистачає людям де укритись, не всі ж виїдуть до родичів, чи десь будуть евакуйовані. Ми обстежили підвали, у нас є списки, зараз знову таку роботу проводимо», – розповів посадовець.

З його слів, цього тижня Луцька міська рада повторно обговорить стан підвалів з керівниками ЖЕКів та ОСББ.

«Підвальне приміщення треба вичистити, занести туди стільчик, одіяло, ліхтарик, а також підготувати для себе запаси води, сухарів, аптечку. Атака, якщо вона виникає, то вона не буде довгий період, розраховано на 2-3 години пересидіти треба», – додав Юрій Кирилюк.

В якому стані луцькі бомбосховища

Найбільша захисна споруда у Луцьку розташована за адресою Боженка, 34. Площа сховища, яке може вмістити понад 2 тисячі людей, – 2 500 кв. м. Найменше — сховище за адресою: вул. Січова, 16, площею 35 кв. м та місткістю 50 осіб.

Зі слів Юрія Кирилюка, востаннє захисні споруди обласного центру офіційно перевіряли торік у травні. До цього перевірок не влаштовували у зв'язку із карантином.

Суспільне побувало у двох бомбосховищах на території луцька. Одне із них розташоване на території автоскладального заводу, інше – у міській лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
10 квітня 2024
19 березня 2024
20 лютого 2024
09 лютого 2024
07 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
14 січня 2024
10 січня 2024