Поділитись:

Експерт розповів, як у Луцьку стати добровольцем тероборони

Субота, 05 лютого 2022, 09:00
Експерт розповів, як у Луцьку стати добровольцем тероборони

Лучани все активніше виявляють бажання створювати добровольчі формування для територіальної оборони та приєднуватися до таких. 

Про це під час круглого столу «Територіальна оборона як основа захисту громади» у четвер, 3 лютого повідомив керівник Громадського формування «Самооборона Волині» Данило Гетьман

За його словами, у Луцьку є багато людей, які готові стати на захист свого міста, однак вони не поінформовані, куди звертатися з таким бажанням. 

«Добровольче формування має бути створене до того, як почнуться будь-які активні бойові чи військові дії. Створення таких формувань - компетенція командування територіальної оборони. В цілому, схема виглядає наступним чином: згідно законодавства, якщо є 5 і більше людей, які виявили бажання створити добровольче формування, вони запрошують керівника або представника тероборони, уповноважену особу з органів місцевого самоврядування, і проводять, так би мовити, установчі збори. Обирається командир добровольчого формування, який проходить відповідні етапи перевірки у Збройних Силах, затверджується командир. І він напряму підпорядковується командиру територіальної оборони на місці. Саме командир тероборони для цього формування визначає якісь конкретні задачі», – пояснює Данило Гетьман.

Данило ГетьманДанило Гетьман
 

Згідно з законом, такі формування можуть виконувати допоміжні функції, як от охорона стратегічних об'єктів, координація і охорона правопорядку. 

«Зараз тільки формуються самі тербати і бригади тероборони, і вони займаються зараз в першу чергу своїми питаннями. Проте, я вважаю, це питання актуальне для багатьох. Зокрема, є люди, які в силу певних причин не можуть пройти ВЛК – військово-лікарську комісію. Водночас вони готові в разі чого брати зброю до рук і ставати на захист. Для таких людей це варіант. Є люди, які з особистих причин не довіряють Збройним силам України. Тому для них це теж варіант. 
Люди, які мають бажання стати на захист свого міста, зараз почали звертатися до всіх своїх знайомих, які мають хоч якийсь стосунок до оборони. Але головна проблема в тому, що вони не поінформовані. Не тільки в цьому питанні», – наголосив він.

Експерт розповів, як у Луцьку стати добровольцем тероборони 

Роман КоротицькийРоман Коротицький
 

Учасниками круглого столу також були заступник командиру батальйону територіальної оборони Луцька Володимир Данилюк, заступник військового комісара з територіальної оборони Луцького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Шепєлєв, очільник фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» у Луцькраді Тарас Шкітер, офіцер запасу, учасник бойових дій, командир громадського формування «Національні дружини Волинь» Вадим Крикун, ветеран АТО Роман Коротицький. Модерував захід депутат Луцькради Михайло Наход.  

Володимир ДанилюкВолодимир Данилюк
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів