Поділитись:

Зеленський вимагає чітку відповідь щодо перспектив членства України в НАТО

Субота, 29 січня 2022, 01:32

Президент Володимир Зеленський хоче отримати чітку відповідь про перспективи членства у Північноатлантичному альянсі на тлі загострення російської агресії.

Про це він сказав на брифінгу 28 січня, пише «Інтерфакс-Україна».

Зеленський наголосив, що питання вступу України до НАТО можна використати як превентивні санкції щодо РФ. А втім, коли країна буде в Альянсі ㅡ залежить не від України.

«Я знаю, що це питання не подобається багатьом чи деяким членам НАТО. Але ми хочемо конкретики, нам на щось потрібно розраховувати […] Тобто скажіть причини. Ми не в НАТО ㅡ ну то скажіть, що ми не в НАТО. Скажіть відкрито: ми ніколи не будемо там […] Навіщо нам говорити про майбутнє? У нас ризики в нашому теперішньому», ㅡ сказав Зеленський.

Президент додав: попри те, що невідомо, коли Україна буде в НАТО, українці розвивають свою армію.

«Але ми розуміємо: якщо ми не в НАТО, то захищаємо себе самі. Коли ти сам на сам із дуже непростою державою, то запитуєш себе: "А що таке санкції після? Для кого вони адресовані?"» ㅡ сказав Зеленський

Питання невступу України до НАТО та не розширення Північноатлантичного альянсу на схід стало центральним у пропозиціях щодо так званих гарантій безпеки від Росії.

Так, на тлі стягування сил РФ до українських кордонів російські депутати поширюють заяви, нібито західні країни «накачують» Україну летальною зброєю, а в Кремлі заявили про «занепокоєння щодо своєї безпеки».

Заступник голови Міністерства закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що якщо Захід не сприйматиме серйозно запропоновані Москвою «гарантії безпеки», які передбачають невступ України в НАТО, Росія застосує «військово-технічну альтернативу».

А втім, США та НАТО наполягають, що підтримуватимуть політику «відкритих дверей» Альянсу, а Україна сама може обирати собі партнерів та союзників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів