Поділитись:

У Парижі закінчились 8-годинні перемовини «нормандської четвірки»: Єрмак розповів про результати

Середа, 26 січня 2022, 23:14
У Парижі закінчились 8-годинні перемовини «нормандської четвірки»: Єрмак розповів про результати

Глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів про результати 8-годинної зустрічі політичних радників «нормандської четвірки». Перемовини пройшли у Парижі із залученням представників всіх країн-учасниць. Наступна зустріч пройде через два тижні у Берліні.

Про деталі перемовин глава ОП розповів на спеціальному брифінгу з посольства України у Франції.

Він заявив, що зустріч була непростою і була таким собі «аудитом Мінських домовленостей». У спільному комюніке сторони зійшлись на тому, що режим припинення вогню має бути безумовним.

«Сторони задекларували, що розбіжності щодо бачень вирішення проблеми є і над ними готові працювати... Також сторони підтримали той тезис, що робота у підгрупах ТКГ повинна продовжуватись. Сьогоднішній комюніке – це перший документ, який вдалося узгодити з грудня 2019 року», – зазначив Єрмак.

Він назвав деескалацію на кордоні пріоритетом, до якого прагне Україна і про що домовлятиметься і надалі.

«Ми приїхали сюди відстоювати українські інтереси, а провокації покликані для того, аби зірвати мирний процес. Однак позиція президента, та наша зокрема, принципова», – резюмував глава ОП.

Росію представляв заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, Німеччину — радник канцлера Єнс Плетнер, а Францію — радник президента Емманюель Бонн.

Представник РФ назвав ці перемовини «непростими, але доволі відвертими» та наголосив на «необхідності дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі».

«Нормандський формат» – це переговори президентів України, Франції, Росії та федерального канцлера Німеччини («нормандської четвірки») щодо війни на Донбасі. Востаннє лідери країн проводили зустріч у форматі відеоконференції в листопаді 2020 року. Зустріч наживо в Парижі відбулася у грудні 2019 року. Україна планувала зустріч у 2021 році, але Росія методично уникає підготовки до зустрічі.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон планує 28 січня провести переговори з президентом РФ Володимиром Путіним щодо деескалації конфлікту навколо України. У Єлисейському палаці вважають, що хорошим сигналом деескалації, зокрема, став би тиск з боку Росії на підтримуваних нею сепаратистів, щоб провести з Києвом переговори про статус Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів