Поділитись:

Як на Волині суди карають за фальшиві Covid-сертифікати та ПЛР-тестування

Понеділок, 24 січня 2022, 20:55

Протягом 2021 року волинські суди притягнули до відповідальності 36 осіб, які придбали Covid-сертифікати без проходження курсу вакцинації. Також винесли кілька вироків тим, хто виготовляв фальшиві довідки про негативне ПЛР-тестування.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» дослідив як покарали зловмисників.

У 2021-му році волинські суди винесли 36 вироків у справах про використання підроблених сертифікатів вакцинації від Covid-19. Серед фігурантів цих справ 9 жінок і 27 чоловіків.

Спостерігається цікава тенденція. До 10 жовтня усі вироки про використання підроблених сертифікатів виніс Любомльський районний суд. Адже порушників ловили на пункті пропуску «Ягодин» Волинської митниці, що територіально знаходиться на теренах колишнього Любомльського району. Однак після 10 жовтня наче відрізало. До кінця року Любомльський суд виніс тільки один вирок у цій категорії справ. Чи то з того часу на «Ягодині» більше не використовували несправжніх сертифікатів, чи то прикордонники більше не виявляли таких порушень.

Разом з тим усі власники фальшивих сертифікатів вакцинації, які мали намір виїхати за межі України, схоже, вирішили це зробити через міжнародний пункт пропуску «Устилуг», де до того часу не було зафіксовано жодного подібного випадку.

З 10 жовтня Володимир-Волинський міський суд виніс 14 вироків у справах людей, які купували і використовували фальшиві документи про вакцинацію для безперешкодного перетину кордону. За цілий рік по одному вирокові у таких справах винесли Ратнівський і Горохівський районні суди.

 

Серед волинських лікувальних установ найчастіше з підробленими документами попадалися замовники сертифікатів нібито від обласної інфекційної лікарні – тричі, Ковельського міського територіального медичного об’єднання – тричі, обласної клінічної лікарні – двічі. Чимало сертифікатів, якщо вірити інформації з судових ухвал і вироків, видали неіснуючі надавачі медпослуг. Тобто такі, які не зареєстровані в передбаченому законом порядку.

Кілька разів на волинському кордоні попадались люди, які брали фейкові сертифікати зі штампами Центру первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» із Чернівців, Рівненської обласної клінічної лікарні, Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Також засвітилися такі заклади: Комунальні некомерційні підприємства «1-а міська поліклініка м.Львова» та «6-та міська поліклініка м.Львова», Городоцька центральна лікарня, ТОВ «Медіакавер Україна», Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» з Тернополя, Центр первинної медико-санітарної допомоги «Роща» Чернівецької міської ради, Державна установа «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Тернопільській області», Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» з Рівного та Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер.

Серед засуджених – не тільки волиняни. З підробленими сертифікатами про імунізацію транзитом через Волинь за кордон їхали мешканці Рівненської, Львівської, Кіровоградської, Житомирської, Київської та Харківської областей.

Не у всіх вироках вказано суму, за яку порушники придбали підроблені сертифікати. Однак вартість таких послуг почала зростати. Влітку-на початку осені 2021-го несправжні сертифікати коштували від 660 і до 1800 гривень, пізніше за них вже брали від 2 тисяч гривень.

 

Покарання також стало жорсткішим. Якщо раніше мінімальний штраф за таке кримінальне порушення становив 1700 гривень, то з жовтня 2021 року жоден з засуджених не відбувся такими грошима. Трьох людей засудили до обмеження волі. Проте, якщо протягом іспитового строку ті не вчинять злочину повторно і виконають всі умови, то не сидітимуть.

Найменший штраф становив 3400 гривень, а найбільший – 17 тисяч гривень. Окрім того, більшості засудженим доведеться компенсувати витрати на експертизу їхніх підроблених сертифікатів, до якої вдавалися в рамках кримінального провадження. Вартість експертиз становила від 1029 до 2402 гривень.

Один з порушників пропонував хабар прикордоннику, який виявив підробку сертифікату вакцинації. 100 євро теж конфіскували в дохід держави. Підсудний, який до того ж виявився колишнім співробітником поліції, визнав свою вину і ще до суду уклав угоду з прокурором. Тож за два злочини його покарали штрафом у 17 тисяч гривень.

 

Бізнес на довідках про ПЛР-тестування

Минулого року волинські суди також винесли 4 вироки за оборудки з фейковими тестами на коронавірус. Зокрема до 3 років позбавлення волі із заміною покарання на 1 рік іспитового строку засудили двох мешканок Камінь-Каширщини. Жінки налагодили схему з виготовлення довідок про негативний результат ПЛР-тестування від лабораторії «Мед Лаб» (м.Київ).

Вони знаходили клієнтів і допомагали з документами. У результаті виявилось, що фейкові довідки посвідчили підписом не працевлаштованого та вигаданого лікаря. Обох визнали пособницями. Жінки підписали угоду з обвинуваченням і зізналися в усьому. З них також стягнули по 4020 гривень витрат на залучення експертів для проведення судових технічних експертиз.

Ратнівський районний і Новолинський міський суди винесли вироки у справах про пособництво з видачі фейкових медичних довідок нібито від медичної лабораторії «Ніколаб». Схема така ж. Чоловік шукав клієнтів через соціальні мережі, брав у них замовлення, документи та гроші, а віддавав довідки про те, що вони не хворіють на коронавірус. Послуга коштувала від 300 до 500 гривень. На Ратнівщині від медичної лабораторії «Ніколаб» такі ж послуги надавала жінка.

Нововолинський міський суд присудив два роки позбавлення волі, проте замінив покарання на 1,5 року іспитового терміну. А ось Ратнівський районний суд дав порушниці 2,5 роки одразу замінивши це покарання однорічним іспитовим строком. З жінки також стягнули понад 5 тисяч 800 гривень процесуальних витрат.

ТОВ «Ніколаб» зареєстроване в Києві й фігурує в кримінальних провадженнях, пов’язаних з використанням сертифікатів без вакцинації в різних регіонах країни.

Нагадують, що минулого 2021 року на гарячому затримали співробітника Ратнівської центральної районної лікарні, який з втручанням в медичну електронну інформаційну систему «еНealth» вносив свідомо неправдиві відомості щодо імунізації людей. Клієнтів чоловік знаходив серед пацієнтів лікарні, або через інтернет. За даними слідства, вартість одного підробленого міжнародного свідоцтва із внесенням відомостей до електронної системи становила 2000 гривень. Свідоцтво без внесення даних до електронної системи коштувало 1500 гривень. Загалом він видав близько 100 сертифікатів без вакцинації. Справу передано до суду.

У сухому підсумку покупців підробних документів почали карати позбавленням і обмеженням волі, штрафи за такі порушення теж зросли. А от за ділків правоохоронна система береться не так охоче. Можливо, слідують принципу: не буде попиту, зникне й пропозиція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
12 березня 2024