Поділитись:

Термін дії COVID-сертифікату скоротять до 9 місяців

Понеділок, 10 січня 2022, 15:06

Україна приєднається до глобальної мережі COVID-сертифікатів. Термін дії сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу скоротять до дев'яти місяців. 

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифрової трансформації Марія Карчевич в ефірі програми «Сніданок з 1+1», – повідомляє Українська правда.

«На національному рівні формується глобальна мережа, яка буде охоплювати ще більше країн – понад 80 країн світу, не лише країни ЄС. На сьогодні довірча мережа Європейського Союзу охоплює лише 60 країн: українці мають змогу подорожувати до 60 країн, пред’являючи цифрові COVID-сертифікати чи то про вакцинацію, чи про одужання, чи про результати ПЛР-тестування.  

Україна вже направила запит про приєднання до глобальної мережі. На сьогодні йдуть технічні консультації – я думаю, що за кілька місяців ми зможемо заявити, що Україна дає змогу подорожувати до великої кількості країн». 

Марія Карчевич зазначила, що у грудні 2021 року Європейська комісія скоротила термін дії COVID-сертифікатів про вакцинацію, це рішення вже набуло чинності – тож у країнах ЄС сертифікати діють 270 днів.

«Ми готуємо таке ж рішення на рівні українського законодавства. Воно буде прийнято орієнтовно цього тижня. Тобто термін дії COVID-сертифікатів буде скорочено: вже не один рік, а 270 днів».

Сертифікат про «бустер» також буде діяти 270 днів, його можна буде отримати з кінця січня. У сертифікаті буде відзначатися третя доза і тип вакцини. 

Окремого сертифіката для додаткової дози вакцини не передбачається.

Додаткова доза вакцини пропонується тим людям, у яких через хвороби й ліки не сформувався захист від коронавірусу після двох доз вакцини (люди з раком крові, ВІЛ, трансплантованими органами тощо), а бустерна доза – це третя доза для тих, у кого минув термін захисту двох доз (6-9 місяців), наголосила чиновниця МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів